Морско училище – от Антарктида до Космоса

14.09.2022 г. Морско училище – от Антарктида до Космоса

 Otbrana.com

Квантова комуникация, виртуална реалност, безпилотни летателни апарати, подводни дронове за мисии, жива връзка с Морската астрономическа обсерватория на територията на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, астрономически изследвания и космически проекти – всичко това показа Висшето военноморско училище на своя щанд по време на детско-научния фестивал „Ало, Космос! Говори България!“. Второто издание на космическия форум, насочен към деца и младежи, се проведе на 13 септември 2022 г. в София Тех Парк.

В предобедния панел на фестивала полярник №1 и председател на Българския антарктически институт – проф. д-р Христо Пимпирев, говори по темата „От Антарктида до Космоса“. По думите на професор Пимпирев, Антарктида е най-голямата научна лаборатория на открито в света, защото там индустриалното замърсяване от останалия населен свят не е достигнало. Това е континентът, който е земният път към Космоса. Той наподобява други планети – с отдалечеността и екстремните си условия. Температурите там достигат до минус 70 – 80 градуса, също по подобие на Марс. Предстоящата в края на годината 31-ва експедиция на родните полярници до Ледения континент ще е по-специална, тъй като вече имат „собствен превоз“, който ще бъде осигурен от флотската Алма матер. Корабът на Висшето военноморско училище – „Св. св. Кирил и Методий“, ще обезпечи логистиката и транспортирането на хората до базата на остров Ливингстън. Плавателният съд е първият български военен научноизследователски кораб. Той влезе в състава на Морско училище преди година.

По време на космическия фестивал на щанда на Морско училище, освен демонстрации и технологии, бяха представени и специалностите „Киберсигурност“, „Кибероперации“, „Мехатроника“, както и класическите морски специализации. Курсанти, офицери и преподаватели от ВВМУ дадоха възможност на малки и големи гости на събитието да изпробват симулатори и техника, интегрирани в модерното образование. На космическия фестивал присъства и началникът на Морско училище – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров.

Във второто издание на „Ало, Космос! Говори България!“ бе включен и разговор с първата майка-астронавт от NASA – Ана Фишър. Деца и младежи задаваха въпроси, на които Фишър отговори на живо от централата на космическата агенция в Хюстън. В програмата на фестивала се проведе още виртуална разходка из ЦЕРН и много научни работилници, съобщават от ВВМУ.