Днес е празник за командира на славната Тунджанска бригада

16.09.2022 г. Днес е празник за командира на славната Тунджанска бригада

 Otbrana.com

Бригаден генерал Станимир Христов навършва днес 50 години. Честито, г-н генерал! Заслуженият авторитет, който сте изградили през годините на офицерската си кариера Ви дава основателно самочувствие, смелост на духа и мъдрост, се посочва в поздравителния адрес от името на командването и личния състав на Втора тунджанска механизирана бригада. Вярваме, се отбелязва още в него, че вниманието и пожеланията, които в този ден ще бъдат отправени към Вас, ще превърнат 50-годишния Ви юбилей в специален ден! Затова Ви пожелаваме здраве, благоденствие, сила и мъдрост в делника, верни приятели и професионална удовлетвореност, за да продължите да бъдете пример на младите офицери, които обучавате на войнски дълг и професионализъм!

***

Бригаден генерал Станимир Христов е назначен за командир на Втора тунджанска механизирана бригада на 15.01.2022г. Той е е роден на 16 септември 1972 г.в гр. София. През 1995 г. се дипломира във ВВОВУ „В.Левски“ гр. Велико Търново като офицер от танковите войски и военен инженер по експлоатация на бронетанкова техника.

Службата си започва в 24-а танкова бригада, където преминава през длъжностите командир на взвод и командир на рота. През 2002 г. е назначен за заместник-началник щаб, той и началник на секция „Тактическа“ на 2-ри танков батальон на 13-а бронетанкова бригада. За времето от 2004-2006 г. е слушател във Военна академия „Г.С.Раковски“. След завършването й е назначен за командир на 3-и механизиран батальон на 5-а механизирана бригада в гр. Казанлък. От август 2007 г. до февруари 2008 г. участва в операцията на Многонационалните коалиционни сили за следвоенното възстановяване и стабилизиране на Ирак, а в периода 2009 г. – 2012 г. е помощник по операциите в отделение „G-3“ в Корпуса за бързо развръщане на НАТО в Истанбул, Турция. През 2012 г. е назначен за главен експерт в отдел „Операции“ в командването на Сухопътните войски.

В периода 2015 г. – 2016 г. преминава обучение във Военния колеж на Сухопътните войски на САЩ в Карлайл, Пенсилвания, след което е назначен за началник на сектор в отдел „Планиране, развитие и бюджетиране“ в командването на Сухопътните войски. През декември 2016 г. е назначен за началник на щаба на 61-ва механизирана бригада, а в периода август 2018 г. – август 2019 г. е заместник- командир на 61-ва механизирана бригада. С указ на президента на Република България от 6 август 2019 г. е назначен за директор на дирекция „Операции и подготовка“ и е удостоен с висше офицерско звание „бригаден генерал“. С Указ № 294 е освободен от длъжността директор на дирекция „Операции и подготовка“ в Министерството на отбраната и назначен на длъжността командир на 2-ра механизирана бригада, считано от 15 януари 2022 г.