Специалните сили ще се сдобият с нова полоса с препятствия на УТК „Црънча“

16.09.2022 г. Специалните сили ще се сдобият с нова полоса с препятствия на УТК „Црънча“

 Otbrana.com 

Днес беше даден старт на изграждането на S-образна полоса за военен петобой с дължина 500 метра на Учебно-тренировъчен комплекс „Црънча“ на Съвместното командване на специалните операции (СКСО), съобщават от формированията.

Представители на Министерство на отбраната, строителния надзор и фирмата - изпълнител на проекта „Запрянови-03“ ООД, подписаха Протокол за откриване на строителна площадка. Проектът трябва да бъде завършен за 270 дни и ще включва изграждането на двадесет препятствия – въжена стълба, телени препятствия, брод, шпалир, четиристепенно препятствие от греди, стени с различни височини, лабиринт и други съоръжения, които ще осигурят необходимата психическа и физическа подготовка на военнослужещите от Специалните сили на Българската армия.

Водосвет за здраве и благополучие беше отслужен от негово високоблагоговейнство ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов – ректор на Пловдивска духовна семинария.

Командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев благодари на всички, които са били ангажирани в процесите по стартиране на проекта и на фирмата-изпълнител „Запрянови-03“ ООД. За да бъде армията и в частност Специалните сили боеспособни и силни е необходимо да има адекватни, съизмерими със световните стандарти условия за подготовка. Със стартирането на този комплекс от полоси на УТК „Црънча“, ние ще създадем точно такива условия за повишаване оперативните ни способности, защото Специалните сили се характеризират с високо ниво на физическа натренираност и психологическа подготовка и устойчивост, за което тези психо-физически полоси допринасят. Съоръженията ще бъдат така изградени, че да отговарят и на стандартите на НАТО за провеждане на състезание по многобой. Това ще е първата полоса от този тип в България и Министерство на отбраната ще има възможност да домакинства на такива състезания или подготовки. На УТК „Црънча“ вече са създадени условия за възстановяване, почивка и хранене. Сега започва втория етап от реновирането и изграждането на комплекса – изграждането на тези полоси. При възможност ще се стартира след време и третия етап – реновиране и изграждане на цялото мишенно поле, на различните подцентрове за различни типове подготовки и провеждане на стрелкови упражнения. УТК „Црънча“ ще бъде на най-доброто равнище за подготовка на Специалните сили, което ще е съизмеримо с най-високите стандарти на НАТО.“, каза още той.