Началникът на отбраната: Няма пряка заплаха за териториалната ни цялост

17.09.2022 г. Началникът на отбраната: Няма пряка заплаха за териториалната ни цялост

 Следващата сряда правителството ще приеме Програма за инвестиционни разходи на Българската армия до 2026 г. Необходими са 6-8 млрд. лв.

Спирдон Спирдонов

Няма пряка заплаха за териториалната ни цялост, взели сме всички мерки в национален и коалиционен мащаб, каза адмирал Емил Ефтимов по БТВ, макар че началникът на отбраната не вижда края на войната в Украйна. Той подчерта бойната устойчивост на украинските въоръжени сили, тяхното израстване с решителната подкрепа на международната общност, разбира се. Според него, в настоящия етап Русия не е заплашена от войната. Лошото е, че не сме свидетели на дипломатически усилия за прекратяване на бойните действия.

Началникът на отбраната още веднъж заяви, че няма пряка заплаха за България, има, разбира се, рискове и предизвикателства.  Той е убеден, че Българската армия е адекватна в тази сложна международна обстановка, но отбеляза, че 30 години въоръжените ни сили са недофинансирани, което няма как да не дава отражение върху отбранителните им способности. Адмирал Ефтимов съобщи, че през следващата сряда правителството ще приеме Програма за инвестиционни разходи на Българската армия до 2026 г. Необходими са 6-8 млрд. лв. Това, обаче, каза началникът на отбраната, ще бъде само стартът на модернизацията, нуждаем се от мащабна модернизация.

Изтребителната ни авиация продължава да лети, благодарение на усилията на пилотите и на инженерно-техническия състав, отговори на въпрос адмирал Ефтимов. От забавянето на производството на договорените осем самолета Ф-16 и невъзможността да се доставят резервни части от Русия и Беларус се получава един период, в който трябва и ще издържим, заяви началникът на отбраната. Авиацията ни няма да бъде приземена, което ще бъде постигнато, включително и с помощта на нашите съюзници. Надеждите са към помощта на ВВС на Полша и нейните военно-ремонтни заводи, за да покрием с МиГ-29 този период. Едновременно с това се водят разговори с Франция, Израел, САЩ и Швеция за възможно наемане на самолети, за да изпълняваме бойното си дежурство.

Разполагаме с ресурс за усилване охраната на границата с Турция, заради бежанския натиск, каза адмирал Ефтимов. Последното искане е за още 150 души и така на границата да има над 600 военнослужещи и с осигурено наблюдение от въздуха.  Той отчита, че има напрежение за личния състав и от необходимост да се препланират някои дейности от бойната подготовка. Правителството възложи на армията да ремонтира оградата, защото сме най-бързи и най-ефективни и може да разчита на нас, каза още началникът на отбраната. Това е и добра тренировка за нашите инженерни части, допълни той.

Ключов елемент в критичната ситуация в Карловско, в резултат на наводненията, беше координацията между местните власти и военнослужещите на място, което се случи, посочи началникът на отбраната. Назрява моментът, смята той, в държавен мащаб да обмислим концепцията за създаване на национална гвардия.