Днес ветеранът от войната капитан Кирил Стоянов навършва 100 години

17.09.2022 г. Днес ветеранът от войната капитан Кирил Стоянов навършва 100 години

 „Целият ми съзнателен живот е протекъл в София. Където и да отида, мисля, че ще се върна. Къде я има тая „Борисова градина“! В кой град я има? Кой град има Витоша?“, казва той и съвсем не е случайно, че е роден на Деня на София – 17 септември.

Спирдон Спирдонов

Сигурно много хора си спомнят как след като през април 2021 г. на 98 години капитан от запаса Кирил Стоянов излезе от КОВИД-зоната на ВМА и каза, че пандемията е невидима война се представи така: „Целият ми съзнателен живот е протекъл в София. Където и да отида, мисля, че ще се върна. Къде я има тая „Борисова градина“! В кой град я има? Кой град има Витоша? Служил съм четири години в авиацията. Самолетът, с който летях бе Дорние До 17 от 5-ти Въздушен полк.“ Днес, на 17 септември 2022 г.  септември бомбандировачът Кирил Стоянов навърши 100 години.  Честито и да е здрав още много години!

Както него, така и другият фронтовак-столетнит от София през този месец Атанас Иванов, министърът на отбраната Димитър Стоянов награждава с грамота и плакет.

***

Ветеранът - столетник участва във филма " София, моя любов" Снимките са правени само четири месеца след като капитан от запаса Кирил Стоянов излезе от КОВИД-зоната на ВМА и каза, че пандемията е невидима война.

„Целият ми съзнателен живот е протекъл в София. Където и да отида, мисля, че ще се върна. Къде я има тая „Борисова градина“! В кой град я има? Кой град има Витоша?“. Това е началната реплика на ветерана капитан от запаса Кирил Стоянов във филма „София, моя любов“. Той се представя така: „Аз се казвам Кирил Антонов Стоянов и след десет дни ще започна 99-а година. (Б.р. – снимките са на 10 септември 2021 г.). Служил съм четири години в авиацията. Самолетът, с който летях бе Дорние До 17 от 5-ти Въздушен полк. ( Б.р. на немски: Dornier Do 17 е двумоторен немски бомбардировач от периода на Втората световна война. Един от основните бомбардировачи на Луфтвафе в първите години на войната. Произвежда се от 1937 г. до 1940 г. 5-ти Въздушен полк се формира в Пловдив през 1937 г., като бомбандировъчен орляк. През 1940 се реорганизира в полк. Взема участие в заключителния етап на Втората световна война в Европа.) Висшето ми образованиее е инженер-химик.“

Какво разказва за онова време 100-годишният столичанин? „София беше известна с търговската улица, с улица „Леге“ и с малкия пазар в пространството между банята и ларгото. Софийската община се простираше до Орлов мост. Металните части на моста и орлите са отлети в Австрия и са монтирани тук. Ватманите на трамваите на градския транспорт бяха мобилизирани, защото войната вече бушуваше. Ние, учениците от 12-те класове карахме трамваите в София. Имахме възможност да виждаме цяла София такава, каквато е по време на войната. Разрушения имаше на Централна гара. Разрушения имаше и на тоя участък между Леге и Раковска. Сградата на Народното събрание откъм страната на Академията беше разрушена. Надписът „Съединието прави силата“ стоеше. Може би вие знаете, може би да не знаете „Съединението прави силата, а силата прави независимостта“, е цялото изречение.“

С Конституцията през 1947 г. се сменят и много документи.

На важните от тях има воден знак, познат от банкнотите. „Този воден знак на ония документи, съм го изработил аз“, казва във филма Кирил Стоянов. И дава на младите следния съвет: „Красив е животът, който живете сега. Умножавайте хубавите неща. Пазете го живота, той е голяма ценност. Той е голямо изобретение на природата. Желая ви здраве и сили да направите София още по-красива. Бъдещето е ваше.“

Впрочем, героят от филма, вече беше известен на обществеността.

През април м.г.  Кирил Стоянов успя да пребори коронавируса, след като прекара две седмици под грижите на екипа на Клиниката по пулмология и фтизиатрия във ВМА. Той изкара Ковид-19 средно тежко, като  премина през различни симптоми – дихателна недостатъчност, белодробно засягане и сърдечно-съдови проблеми. "Войната – видима или не, е ужасна работа“, каза на излизане от Ковид- зоната той.

 

"15 дни прекарах сред един екип с много висок интелект, благодаря ви за вниманието и грижите – и за мен, и за близките ми. През годините ВМА се грижи не само за мен, но и за цялото ми семейство, а сегашният й началник – ген. Венцислав Мутафчийски, ме е оперирал от херния преди много години. Благодаря ви, млади хора, за всички грижи. Пожелавам ви много успехи и да достигнете сияйните върхове на науката, където има място само за най-упоритите и най-борбени, каквито сте и вие“, сподели развълнувано Кирил Стоянов преди да се раздели с "ангелите в бяло”. Според него случващото се в момента в световен мащаб с разпространението на коронавирусната инфекция е огромна възможност за развитие на науката и не бива да се изпуска.

Филмът „София, любов моя“ е създаден по проект на Спектър 92 ЕООД, дружество към Съюза на българските филмови дейци, от ученици от няколко столични гимназии. В него има 10 различни обяснения в любов към София.

Още от ветерана Кирил Стоянов. „Във всички интервюта сега се споменава, че пандемията е невидима война, но аз знам какво е да участваш и в явна война, такава беше Втората световна... Ужасна работа, жестока.“ Той успява да съхрани живота си и при двете битки..., а победата над коронавируса отдава изцяло на медиците, грижили се за него –  доц. Енчева, д-р Пламен Титоренков, д-р Александра Червениванова, д-р Васил Шишков, д-р Любима Кьосева, д-р Христо Йорданов, д-р Славена Стоянова, д-р Елена Димитрова, д-р Дафина Антонова, старша сестра на клиниката Соня Кръстева.