Министърът на културата награди ефрейтор Иван Димитров

23.09.2022 г. Министърът на културата награди ефрейтор Иван Димитров

 В началото на септември военнослужещият във военно формирование 52740 – Хасково, от състава на 2 механизирана бригада - Стара Загора, намери платнен чувал с икони при охраната на българско-турската граница и ги предаде на полицията.

Otbrana.com

Министърът на културата награди ефрейтор Иван Димитров за приноса му в опазването на културното наследство. Събитието се състоя в столичната галерия "Средец", съобщиха от Министерството на културата.

Отличието - специална грамота и парична награда, бе връчено на ефрейтор Димитров от проф. Велислав Минеков в присъствието на министъра на отбраната Димитър Стоянов, генерал-лейтенант Димитър Илиев,  заместник-началник на отбраната на Република България, генерал-майор Михаил Попов - командир на Сухопътните войски, бригаден генерал Станимир Христов - командир на 2 механизирана бригада - Стара Загора, от състава на Сухопътните войски.

В началото на септември ефрейтор Иван Димитров, военнослужещ във военно формирование 52740 – Хасково, от състава на 2 механизирана бригада - Стара Загора, намерил платнен чувал с икони при охраната на българско-турската граница.

Ефрейтор Димитров се е разхождал на около 200 м северозападно от комплекс "Божура" в близост до град Средец, когато забелязал чувала вдясно от пътя, съобщиха от 2-ра Тунджанска механизирана бригада. Вътре имало 5 православни икони.

Иконите са стари, дървени, като някои от тях са надписани и може да се видят имената на автора, за кого са изработени, разчитат се и години - 1888 и 1892. Ефрейтор Димитров веднага докладвал за намерената необичайна находка на прекия си началник. Двамата предали в РПУ "Средец" чувала с иконите.

Ефрейтор Иван Димитров е от групата военнослужещи, които изпълняват задачи по охрана на държавната граница с Република Турция, съвместно с Гранична полиция в района на ГПУ "Средец".