Столичните военни моряци увеличават числеността на клуба си

23.09.2022 г. Столичните военни моряци увеличават числеността на клуба си

 Otbrana.com

Клуб "Военни моряци" към Столичната организация на СОСЗР проведе днес редовното си месечно събрание. То беше първото след двугодишното прекъсване поради КОВИД-пандемията. Домакин бе Клубът на пенсионера в район Оборище с председател генерал-майор от запаса Петко Драгоев. Гости бяха бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов – заместник-председател на СОСЗР и председател на Столичната организация и секретарят на Столичния съвет полковник от запаса Добри Добрев.  Ген. Драгоев запозна присъстващите с работата на клуба и призова да се използват по-широко неговите възможности.

Председателят на клуб „Военни моряци“ контраадмирал от запаса Петър Странчевски направи кратък отчет на дейността през последните две години. Подчертано бе, че числеността на клуба е нараснала с 11 души. Ген. Стефанов връчи членските карти на новите членове Валентина Григорова - дъщеря на капитан I  ранг от запаса Григор Григоров и на капитан I ранг от запаса Владимир Вълчев, а почетна грамота на капитан I  ранг от запаса Григор Григоров, която бе получена от дъщеря му. Контраадмирал от запаса Странчевски връчи почетна грамота на капитан-лейтенант от запаса чл. кор. професор Димитър Бучков.

"Дали Царство България е неутрално към СССР по времето на войната му с Третия райх (41-44 г)" бе темата на доклада на капитан I ранг от запаса Румен Тотев. Докладът бе съпроводен с презентация на голям екран. В него имаше позоваване на юридическа информация от Хагските конвенции от 1907 г. и бяха съобщени много данни, доказващи, че България през този период не е била фактически неутрална към СССР. Накрая бяха зададени няколко въпроса, на които кап.Тотев отговори.

Снимка: Димитър Бебенов