Подготвят мащабно учение на Силите за специални операции на страните от НАТО през 2024 г.

30.09.2022 г. Подготвят мащабно учение на Силите за специални операции на страните от НАТО през 2024 г.

 Otbrana.com

От  28 до 30 септември Съвместното командване на специалните операции (СКСО) беше домакин на конференцията за разработване на концепцията (Concept Development ConferenceCDC) за мащабното учение на Силите за специални операции на страните от НАТО „TROJAN FOOTPRINT 24”, което ще се проведе през пролетта на 2024 г. в рамките на учението на Алианса „STEADFAST DEFENDER 24”, съобщават от Командването.

Конференцията в Пловдив беше открита от командира на СКСО генерал-майор Явор Матеев и в нея взеха участие представители от Командването на специалните операции на САЩ в Европа (SOCEUR), щаба на СКСО и Силите за специални операции на Албания, Великобритания, Грузия, Гърция, Канада, Полша, Северна Македония и САЩ.

Учението „TROJAN FOOTPRINT 24” се планира и организира под ръководството на SOCEUR и в него се предвижда да участват формирования от Силите за специални операции от над 15 държави.

През 2022 г. учението „TROJAN FOOTPRINT 22” бе най-голямото учение на Специалните сили на НАТО провеждано досега. Важна част от учението се състоя и на територията на Република България, където на УП „Ново село“ беше развърнато Многонационално компонентно командване на специалните операции и бяха сформирани сухопътна и морска тактически групи за специални операции с участието на формирования от СКСО, ВМС и Специалните сили на Великобритания, Грузия, Гърция, Румъния и САЩ.