Военнослужещи от Специалните сили, запасни и ученици почетоха героите от Балканската война

08.10.2022 г. Военнослужещи от Специалните сили, запасни и ученици почетоха героите от Балканската война

 Otbrana.com

На 8 октомври 2022 г. на родопския връх Велийца (1715 м) с почетен караул и церемония по полагане на венци и цветя Съвместното командване на специалните операции (СКСО) почете паметта на загиналите герои през първия ден на Балканската война, съобщават от формированието. На лобното място на китния зелен връх се издига паметник, под формата на кръст, увековечаващ подвига на 42 войници от 27-ми пехотен чепински полк и 39-ти пехотен солунски полк (Пловдив),  загинали на 5 октомври 1912 г. в битка за освобождението на българите в Западните Родопи и долината на р. Места. Двата полка са част от 3-та бригада на Родопския отряд на Втора пехотна тракийска дивизия, командван от генерал-майор Стилиян Ковачев, провел настъпление в направление: Татар Пазарджик (Пазарджик) - Лъжене (Велинград) – Юндола – Якоруда - Мехомия (Разлог) -  Елешница - Неврокоп (Гоце Делчев) - Драма, освобождавайки долината на р. Места до Бяло море.

Почетният строй на военнослужещите и военния духов оркестър на Специалните сили на Българската армия бе приет от началника на щаба на СКСО полковник Йордан Йорданов, след което свещеник Данаил Голомехов – председател на храм „Св. св. Кирил и Методий“ в гр. Якоруда, отслужи заупокойна молитва в памет на загиналите войни.

В церемонията участваха също областният управител на Област Пазарджик Трендафил Величков, кметът на Община Велинград д-р Костадин Коев,  бригаден генерал от запаса Димитър Шивиков, представители на Областната организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) в Пазарджик с председател подполковник от запаса Трифон Калпаков и на Общинската организация на СОСЗР във Велинград с председател майор от запаса Костадин Златев – инициатори и организатори на поклонението и панихидата. Тук бяха и членове на общинските организации на СОСЗР от Пазарджик, Батак, Белово, Брацигово, Дорково, Септември, Стрелча, Панагюрище и Пещера, представители на Регионалния исторически музей - гр. Пазарджик, Общобългарска фондация „Св. Георги Победоносец“ - гр. Якоруда, знаменосци и четници от патриотични организации и сдружения,  потомци на загинали в боевете на връх Велийца и вис. „Чисто тепе“ и много родолюбиви жители на селищата от региона.

Поклонението пред паметника на героите на връх Велийца беше и своеобразен урок по история и родолюбие за учениците от ОУ „Васил Левски“ в с. Кръстава, изкачили върха за да положат цветя на паметника на освободителите на този родопски край.