Отбелязваме празника на военния парашутист от Българската армия

18.10.2022 г. Отбелязваме празника на военния парашутист от Българската армия

 Otbrana.com

 

От 13.00 часа днес пред паметната плоча на загиналите парашутисти държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще участва в отбелязването на Празника на военните парашутисти. Президентът ще приеме почетния караул и ще отдаде почит пред паметната плоча, до сградата на Народното събрание.

На 18 октомври се навършват 78 години от първото сражение на Парашутната дружина. Годишнината от паметната битка на височината Стражин и Денят на военния парашутист от Българската армия ще бъдат отбелязани с тържествени церемонии на 18 и 19 октомври в гр. София и в гр. Пловдив, съобщава Пресцентърът на МО.

В столицата днес, 18 октомври, от 13.00 ч. военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции (СКСО) ще отдадат воински почести пред паметника на героите-парашутисти на площад „Народно събрание“. В тържествения ритуал ще участват министърът на отбраната Димитър Стоянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, висши офицери от Българската армия, представители на военно-патриотичните съюзи, ветерани.

По-рано същия ден военнослужещи от СКСО ще почетат паметта на загиналите военни парашутисти с военен ритуал и поднасяне на венци и цветя в Алеята на парашутиста в Централните софийски гробища. Ще бъде отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите герои.

В гр. Пловдив на 19 октомври в района на СКСО (на ул. „Ген. Радко Димитриев“ №2) от 10.30 ч. ще бъдат наградени военнослужещи от Специалните сили, отличени за проявен висок професионализъм със заповеди на  министъра на отбраната, началника на отбраната и на командира на СКСО.  Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще отслужи благодарствен молебен по повод храмовия празник на параклис „Св. Йоан Рилски Чудотворец“ в района на формированието, след което ще освети новопридобитата бойна и специална техника на Специалните сили.

*  * *

18 октомври е определен за Ден на военния парашутист от Българската армия с решение на министъра на отбраната през 1994 г. На този ден през 1944 г. Парашутната дружина от състава на Първа Българска армия участва за първи път в реални бойни действия. С цената на свидни жертви, дружината овладява силно укрепения район на височината Стражин, откривайки пътя за настъпление на Българската армия. Офицерите, сержантите и войниците се сражават храбро, жертвайки живота си, за да оцелеят другарите им. За проявения героизъм и саможертва целият личен състав на Парашутната дружина е повишен в звание, а телата на всички загинали парашутисти са пренесени и погребани в България в „Алеята на парашутиста“.