София бе отбелязан Денят на военния парашутист

18.10.2022 г. София бе отбелязан Денят на военния парашутист

 Нуждаем се от съвременно оборудване, каза командирът на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) генерал-майор Явор Матеев.

Спирдон Спирдонов

На 18 октомври се навършиха78 години от първото сражение на Парашутната дружина на височината Стражин в днешна Република Северна Македония. По този повод, за да отбележат Деня на военния парашутист, военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции (СКСО) отдадоха воински почести пред паметника на героите-парашутисти на площад „Народно събрание“. В тържествения ритуал участваха президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев, министърът на отбраната Димитър Стоянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, висши офицери от Българската армия и представители на военно-патриотичните съюзи.

През последните 7-8 години в Специалните сили на Българската армия се направи доста в сравнение с периода преди това, каза генерал-майор Явор Матеев. Но, уточни той, в последната година и половина има сериозно забавяне в ресурсното осигуряване и по-конкретно в начина, по който се реализират проектите. Командирът на СКСО не говори за многомилионни инвестиции, поради факта, че при Специалните сили с по-малко средства се постига по-голям ефект в боя. Според него в тях е изгодно да се инвестира, защото най-пряко отговарят на съвременните рискове и заплахи. В този смисъл той изрази надежда, че в близко бъдеще някои неща ще бъдат преразгледани, ще се намерят резерви и за Специалните сили също ще се отделят средства. Ние, каза генералът имаме предвидени няколко проекта, които са от изключително значение за нас и трябва да бъдат реализирани в близко време.

Що се отнася до съвременната лична екипировка и снаряжение, все още само 30 процента от състава е осигурен. За мен всички са еднакво ценни и важни и трябва да бъдат еднакво способни, подчерта командирът на СКСО. Не може, отбеляза той, да възлагаш рискови задачи на военнослужещ, на когото не си осигурил поне бронежилетка, тактически колан, осигурително въженце, каска и прибори за нощно виждане. Неговият апел е, че много неща могат да бъдат решени, ако се елиминира бюрокрацията.  И смята, че при спазване на закона тези въпроси могат да се решат по най-бързия начин. Аз, заяви генералът, отговарям за всеки военнослужещ от Специалните сили, искам от хората максималното и следва да им осигурим поне индивидуалната защита, съвременни средства за разузнаване, наблюдение и модерно въоръжение. Нуждаем се от цялостен проект, който ще повиши в пъти оперативните способности на Специалните сили, смята генералът. Той информира, че проектът за бойните бронирани и специални машини за Специалните сили, който е за 50 млн. лв., на 85-90 процента е изпълнен.

Генерал-майор Матеев призова и за разбиране, което да даде възможност да бъде завършено организационното изграждане на Специалните сили. Това означава СКСО да стане наистина съвместно по стандартите на НАТО. Или, уточни командирът, да имаме сухопътни тактически групи , морски тактически групи и авиационна поддръжка за специални операции. Така, смята той, когато работим с гръцките и румънските специални сили, например, ще се чувстваме равноправни по отношение на стандартите и процедурите. Всяка години СКСО подготвя, сертифицира и встъпва в готовност една тактическа група за специални операции, има и ангажимент с щабни офицери в Компонентното командване за специални операции. Отделно са формированията, които се подготвят за противодействие на тероризма по националния план. Други са част от Силите за незабавно действие на наша територия.

Ние сме на доста висок процент попълнени с личен състав, отговори на в. „Българска армия“ генерал-майор Матеев. През последната година, обаче, и при нас се забелязва определен отлив от кандидати, което, очевидно, е свързано с цялостната обстановка в страната. Все пак основните бойни формирования са окомплектовани с личен състав над 90 процента. Изключение прави само новосформираната Първа група в Банкя. Проблем пред кандидатите за Специалните сили са и големите физически натоварвания и специфичните медицински изисквания.

Военнослужещите от СКСО, които участваха в тържествения ритуал, бяха оборудвани, според съвременните изисквания. Направи впечатление, че лично президентът Румен Радев прояви интерес към тяхната екипировка. За съжаление, както каза генерал-майор Матеев, така е осигурен само една трета от състава.

Снимка: Димитър Бебенов