Представиха и осветиха новата бронирана техника на Специалните сили

20.10.2022 г. Представиха и осветиха новата бронирана техника на Специалните сили

 Otbrana.com

На 18.10.2022 г. беше отбелязан Деня на военния парашутист от Българската армия и 78 години от първия боен ден на Парашутната дружина. По традиция бяха поднесени венци и цветя на Алеята на парашутиста в Софийски централни гробища и пред паметника на парашутиста на площад „Народно събрание“. Президентът на Република България и върховен главнокомандващ Въоръжените сили прие строя на почетния караул от Съвместното командване на специалните операции (СКСО).

Честванията продължиха на 19.10.2022 г. в гр. Пловдив в района на СКСО, където се отбеляза и храмовия празник на параклиса „Св.Йоан Рилски Чудотворец“, намиращ се във формированието. Негово високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай отслужи благодарствен молебен, след което направи водосвет на новопридобитата бронирана бойна и спомагателна техника на Специалните сили, съобщават от СКСО.

Всички получени до момента от „Самел-90“ АД машини, бяха разположени на плаца във формированието. Гостите имаха възможност от близо да разгледат новите попълнения в автопарка на формированията от СКСО.

Командирът на Специалните сили генерал-майор Явор Матеев припомни, че проектът е бил за три години за 50 млн. лева. В края на втората година той вече е реализиран на повече от 90%. „Само по себе си това повишава многократно способностите на Специалните сили във всяко едно отношение. Да изпълняват всяка една от своите основни мисии и задачи, да се придвижват на местността бързо, да имат защита, да водят разузнаване и т.н., което е много важно за ефективността на действията на операторите.“ дипълни той.

В гр.Пловдив бяха удостоени отличили се военнослужещи с награди от министъра на отбраната, началника на отбраната и командира на СКСО. Също така генерал-майор Матеев връчи почетни грамоти за особени заслуги и подкрепа към Специалните сили на Българската армия на военнослужещи от други формирования и на цивилни лица. За приноса по реализиране на проекта за бойните машини, командира на СКСО отличи с плакет и почетна грамота министъра и заместник-министъра на отбраната в периода 2017 – 2021 година г-н Красимир Каракачанов и г-н Анатолий Величков.

 

Честването завърши с поднасяне на венци и цветя на плочата на загиналите военнослужещи от Специалните сили пред параклиса и с тържествен марш на формированията от СКСО.