Първенецът на випуска на Военна академия: Имам по-големи амбиции

27.10.2022 г. Първенецът на випуска на Военна академия: Имам по-големи амбиции

 Спирдон Спирдонов

Със заповед на министъра на отбраната за успешно завършване на Военна академия „Георги С. Раковски“ и отлични резултати по време на целия курс на обучение за първенец на Випуск „Полковник Борис Дрангов“ – II смяна бе обявен капитан III ранг Георги Калинов и назначен за старши експерт в сектор „Специални операции“ в Командването на ВМС.  Капитан III ранг Калинов получи предметна награда сувенир „Пластика „Св. Георги“, медал „Първенец на випуск“ и парична награда.  Той отговори и на няколко въпроса на в. „Българска армия“

-         От тук накъде, г-н капитан III ранг?

-         Предстои ми доста работа в Щаба на ВМС. Една от амбициите на флота е изграждането на Морска тактическа група за специални операции  по стандартите на НАТО. Това е едно огромно предизвикателство. Мисля, че ще мога да бъда полезен.  За тази цел е необходимо постигане на специфични способности за планиране и провеждане на морски специални операции, където ще е нужна методическа помощ от експерти в тази област. Но има една максима „ В трудностите и неуспехите човек израства!“.

-         А откъде тръгнахте?

-         Тръгнах от Варна. Там съм роден. Завърших Първа езикова гимназия  с английски и немски език и ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“, специализация „Корабоводене за ВМС“. Служих една година във ВМБ .- Бургас и 9 години на различни длъжности в Силите за специални операции във ВМС.

-         По време на обучението си в академията поддържахте ли подготовката си?

-         Да, разрешаваше се изпълнението на парашутни скокове. Аз имам няколко класни специалности – „парашутист – 2 клас“, „старши инструктор  водолаз“ и разузнавач – 2 клас“. Член съм на Съюза на парашутистите в България. По време на обучението си в академията специализирах и в НСА „Васил Левски“ за придобиване на квалификация за инструктор по бойно-приложна физическа подготовка и спорт в МВР и БА. С бойни изкуства се занимавам от 10 години.

-         Имате ли мисии зад граница?

-         Да, не само мисии. Спецификата на службата в Силите за специални операции предполага доста командировки в страната и чужбина. Бил съм в няколко европейски страни и два пъти в САЩ. В Афганистан бях командир на група за охрана на щабния елемент в Кабул през 2014 г. Дори по време на мисията успях да завърша дистанционно магистратура по „Национална и регионална сигурност“ в НВУ „Васил Левски“.

-         Навярно няма да спрете с образованието до тук?

-         Поставил съм си за цел докторантура в областта на Морските специални операции, както и участие в още мисии, а защо не и мандатна длъжност в международна организация. В момента пиша книга – биографичен очерк за моя дядо капитан I ранг к.г.н. Георги Калинов, който е бил морски офицер и служил изцяло в Хидрографска служба. Заветът му към мен е „Офицерът се познава по неговите подчинени и трябва се грижи за тях!“.