Денят на народните будители в област Пловдив

01.11.2022 г. Денят на народните будители в област Пловдив

 Otbrana.com

Военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции (СКСО) взеха участие в различни инициативи по случай 1 ноември – Ден на народните будители в област Пловдив и 100 годишнината от първото му отбелязване през 1922 година, съобщават от формированието.

На 31 октомври в с.Войводиново, пред паметника на Христо Ботев, военният духов оркестър и формирование от СКСО участваха в честването на празника. Строя на почетния караул беше приет от генерал-майор Явор Матеев. В програмата взеха участие и деца от детска градина „Ралица“, а ученици от местното училище бяха наградени от кмета на с.Войводиново за своите произведения, свързани с народните будители. Включиха се и представители на Общинската и Областната организация на СОСЗР.

Кулминацията на празника беше в гр.Пловдив на 1 ноември, където Негово високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, кметът на община Пловдив Здравко Димитров, командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев, представители на образователни и културни институции, Българската православна църква, комитет „Родолюбие“ и представителни групи на Пловдивските училища, начело с духовия оркестър на СКСО преминаха в общоградско шествие от площад „11 май“ до пл.“Централен“ в Пловдив по най-дългата пешеходна улица в Европа.

„В деня на народните будители нека се преклоним пред делото на личностите, даващи смисъл на думи като родолюбие, просвещение, духовност, принадлежност – духовници, учители, писатели, деятели на изкуството и науката. И нека, както е казано преди век, този ден да бъде празник на големите българи, за да събуди у младите здрав смисъл за съществуването и интерес към дейците на миналото ни.“ каза в словото си, кметът на Пловдив г-н Димитров.

Празникът завърши с награждаване на отличили се учители и ученици от гр.Пловдив от организаторите. Националния проект „Народните будители и аз“ е инициатива на Ротари и Зонта клубове и се провежда за 12-ти път в община Пловдив.