Тежък дневен ред на първото заседание на Комисията по отбрана

02.11.2022 г. Тежък дневен ред на първото заседание на Комисията по отбрана

 Спирдон Спирдонов

Днес, 2 ноември, е първото заседание на новоизбраната Комисия по отбрана в 48-ото Народно събрание с председател Христо Гаджев. В предварително обявения дневен ред има три точки. Втората е внесеният от правителството още в първия ден на този парламент, т.е. на 19 октомври, Проект за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет“ – втори етап.

За вторите осем самолета

В последните дни почти стана ясно отношението на парламентарните групи към купуването на вторите осем самолета F-16 Block 70 от САЩ. Ясни са, обаче, и потребностите на бойната ни авиация, за чието подценяване едва ли могат да се намерят сериозни аргументи.  

На първо място депутатите ще трябва да побързат с гласуване на решението, става ясно от мотивите на служебното правителство. Има поне три обстоятелства за това. Те са промяната в геополитическата среда за сигурност в Европа; необходимостта от запазване на конфигурацията на вторите 8 самолета, съобразно първите осем; реалните срокове за доставка на първите самолетите се различават от прогнозните, предвидени в Актуализирания проект за инвестиционен разход (АПИР), приет от Народното събрание през 2018 г. И още едно не по-малко важно обстоятелство. До 15 декември е удължен срокът, в който България трябва да отговори на американската страна за купуването на нови осем изтребителя F-16. Първоначалният краен срок беше 1 ноември.

Гласуването на проекта за вторите осем изтребителя от парламента е задължително условие, за да се премине към подписвонето и последващо ратифициране на международните договори. Основният въпрос, по който се спори, е защо да даваме толкова много пари, след като страната е в криза. Има едно недочитане на проекта. В него фигурира една табличка за т.нар. разсрочено плащане в рамките на десет години. За 2022 г., например, сумата е 16 млн. долара, за 2023 г. – 21 млн. долара, за 2024 г. – 44 млн. долара  и за 2025 г. – 70 млн. долара. Голямото плащане е през 2026 г. – 768 млн. долара, за да стигне до 670 хил. долара през 2031 г.

На този етап правителството побърза с необходимите стъпки, за да може Народното събрание да извърши необходимите гласувания така, че да се спазят сроковете. То одобри проектите на два межодународни договора. Единият е „Придобиване на осем нови самолета F-16C/D Block 70, боеприпаси, средства за обучение, средства за поддръжка, резервни части, първоначална поддръжка и обучение за Българските Военновъздушни сили“ на стойност 1 милиард 292 милиона 740 хиляди 102 долара. Другият е за „Многофункционална система за разпределение на информация – Съвместна тактическа радиосистема (MIDS JTRS) и свързана с нея поддръжка и оборудване“ на стойност 3 милиона 672 хиляди 083 долара. Има още един. Той е за придобиване на авиационни управляеми ракети и свързани с тях материали и услуги на обща стойност 24 милиона 357 хиляди 633 долара. Той ще се финансира изцяло от правителството на САЩ.

Така сметката за реализацията на проекта за излиза на 1 296 412 185,00 щатски долара (2 540 967 882,60 лв.) без ДДС. Плащанията, както вече бе отбелязано, са разпределени по години на базата на предложението от правителството на САЩ и се допуска изменението му през годините при промяна на конкретен договор по реда на Закона за международните договори на Република България и/или съгласувано с Министерството на финансите. За тези пари се предвижда доставката на вторите 8 броя F-16 Block 70 да се извърши през 2027 г. Ако, обаче, не спазим срока има реална опасност цената да стане по-висока.

Трябва да се знае, че за американската страна договорите влизат в сила не само след тяхното подписване, съответно ратификация от Народното събрание на Република България, а и след регулярно превеждане на финансови средства по тях в рамките на заложения в договорите начин на плащане.

И още нещо, което вълнува широката общественост. При извънредни и непреодолими обстоятелства, когато националният интерес на САЩ го изисква, правителството на САЩ си запазва правото да прекрати прилагането изцяло или частично на договорите във всеки един момент преди доставката на отбранителните изделия и изпълнението на услуги за отбрана.

От своя страна купувачът, тоест българската страна, може да отмени изпълнението на договорите изцяло или да заличи отделни точки във всеки един момент преди доставка на отбранителните изделия или извършването на услуга по отбраната, но той носи отговорност за всички разходи вследствие на отмяната.

Всичко това министърът на отбраната Димитър Стоянов го обяснява няколко пъти, включително и н адве заседания на правителството. Най-вероятно той ще направи това и пред членовете на Комисията по отбрана и в пленарната зала на парламента, коят осе гласуват проекторешенията за модернизацията на българската изтребителна авиация.

Военна подкрепа за Украйна

Има още две точки в дневния ред на утрешното заседание на комисията. Първата е обсъждане и гласуване на проект на решение за укрепване на отбранителните способности на България и оказване на военна подкрепа на Украйна, внесен от Атанас Петров Атанасов и група народни представители от ПГ на Демократична България и проект на решение за възлагане на Министерския съвет да предостави военна и техническа помощ на Република Украйна, внесен от Десислава  Атанасова и депутати от ПГ „ГЕРБ – СДС“. По тази точка заседанието ще бъде съвместно с Комисията по външна политика.

Депутатите от ПГ на Демократична България предлагат в кратък срок правителството да подготви пакет за военна помощ за Украйна и да организира подписването на споразумение за предоставяне на необходимото оборудване  - въоръжение, боеприпаси и техника, което да се ратифицира от Народното събрание. До 30 дни, е записано в проекта за решение, правителството да внесе в парламента всеобхватна Програма за превъоръжаване на Българскат аармия с отчитане на решението за предоставяне на военна техника и въоръжение  на Украйна и плановете за придобиване на заместваща техника от съюзниците.

Депутатите от ПГ „ГЕРБ-СДС“ настояват Министерският съвет да подготви и внесе в Народното събрание проект на решение за предоставяне н авоенна и техническа помощ на Украйна, в това число и от наличността с отпаднала необходимост за въоръжените сили. Дават срок от един месец за преглед на възможностите за предоставяне на налично въоръжение и техника, като се отчита тази помощ да доведе до укрепване на отбранителните ни способности чрез подмяната със съвременни системи.

Позиция на председателя на Комисията по отбрана Христо Гаджев

Накрая ще припомня изразеното преди десетина дни становище от Христо Гаджев, който бе избран за председател на Комисията по отбрана: „Имаме 3 спешни задачи, относно отбраната и националната сигурност.

Първо – трябва в спешен порядък да бъде приет проектът за решение за придобиване на новите 8 самолета F-16 и до края на м. ноември служебният кабинет да внесе проекта за междудържавен договор. До 15 декември трябва да завършим процедурата. Този път ще може да ги разплатим разсрочено, както обещахме, а разходите през следващите 3 години не са големи.

Второ – трябва да приемем проекта за инвестиционна програма на Българската армия. Този проект бе разработен по времето на управлението на "Борисов" 3, след това само отлежаваше на бюрата на различни служебни и редовни министри на отбраната. Важно е да се разгледа, за да се отпуши процеса на модернизация на българската армия.

Трето – трябва да разгледаме проекта на решение за военна и техническа помощ за Украйна, както и възможностите той да бъде съчетан с модернизацията на армията ни. Целта ни е да се получи качествено и работещо решение, за разлика от това, което ПП внесоха и наложиха в предния парламент.“

Няма да е леко първото заседание на Комисията по отбрана в 48-ото Народно събрание. Третата точка от дневния ред, ако някой се интересува, е разни.