Специалните ни сили участваха в многонационално учение в Гърция

07.11.2022 г. Специалните ни сили участваха в многонационално учение в Гърция

 Otbrana.com

Ден за високопоставени гости на "Balkan Shield 22" се проведе на 4 ноември на полигон „Авлон" в Република Гърция. В учението участват формирования от Специалните сили на шест балкански държави – Албания, България, Гърция, Румъния, Северна Македония и Черна гора, както и наблюдатели от Босна и Херцеговина.

Целта на учението е да повиши оперативните способности на страните участнички и да се повишат уменията за работа в многонационална среда.

Началникът на Генералния щаб на националната отбрана на Гърция генерал Константинос Флорос лично приветства командира на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) на Българската армия генерал-майор Явор Матеев и неговите колеги от държавите участнички. Те заедно с командирите на главните щабове на Сухопътни войски, Военновъздушните и Военноморските сили на Гърция наблюдаваха демонстрация на способности от участниците.

Задачите и целите на учението бяха представени на официалните гости от командира на гръцкото Командване за специална война генерал-лейтенант Георгиос Цицикостас, които по-късно бяха демонстрирани от участниците в учението. Те показаха инфилтрация по въздух по способа „бързо въже“ и по суша с високопроходими военни машини, умения при провеждане на директни действия, обезвреждане на терористи, контакт с противник, ексфилтрация по способа външен товар чрез използване на тактическа платформа за ексфилтрация, както и медицинска евакуация. Непосредствената въздушна поддръжка по време на действията оказваха ударни вертолети AH-64 "Apache".

Генерал-майор Матеев изказа своята благодарност към домакините, за отличната организация, и към всички участници в учението за ползотворната съвместна работа. Той поздрави българските воини от СКСО за успешното представяне и изпълнение на  поставените задачи.