18-метров кръст над село Црънча

09.11.2022 г. 18-метров кръст над село Црънча

 Ярък пример за сътрудничество между армията, властта и Българската православна църква

Otbrana.com

На Архангелов ден в местността „Старбожи поляни“, парк „Свети Георги Победоносец“ над село Црънча, област Пазарджик, военният духов оркестър и формирование от Съвместното командване на специалните операции (СКСО) участваха в тържественото освещаване на 18-метров кръст от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.

 

На тържествения водосвет присъстваха областният управител на област Пазарджик Трендафил Величков, кметът на община Пазарджик Тодор Попов, кметът на село Црънча Ангел Руков, командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев, кметове на общини от областта и жители на село Црънча.

 

След освещаването Високопреосвещеният митрополит Николай се обърна към всички с вдъхновено слово, в което говори за значението на кръста в живота на човека и празника на Свети Архангел Михаил и ангелското войнство.

 

В обръщенията си към присъстващите, г-н Величков и г-н Попов благодариха на иницииаторите за построяването на кръста и жителите на селото, на Българската армия и на Българската православна църква за това, че винаги са подкрепяли подобни дела. „Щастлив съм, че толкова години правим това, което трябва да прави всеки един от нас, а именно да помагаме на всички и да бъдем добри хора и добри християни, защото това е рецептата ние да успяваме“, каза още кмета на община Пазарджик.

(Съобщението е на СКСО.)