Сухопътните войски честват своя боен празник 19 ноември

14.11.2022 г. Сухопътните войски честват своя боен празник 19 ноември

 Otbrana.com

Сухопътните войски отбелязват 137-ата годишнина от Сръбско-българската война (1885 г.) и честват своя боен празник за отбелязване на славните победи при Сливница, Гургулят, Мека Црев, Три уши и Видин – 19 ноември, с поредица от мероприятия.

На 15 ноември

на учебен център „Сливница” ще се проведе турнир по стрелба със стрелково оръжие за журналисти и членове на Асоциацията на военните аташета, акредитирани в Република България. След награждаването командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов ще отговори на въпроси на присъстващите журналисти.

На 16 ноември

офицерите, сержантите и цивилните служители от командването на Сухопътните войски ще преминат по стъпките на сливнишките герои от Сливница до Гургулят. Ще бъдат поднесени венци и цветя на местата, на които през 1885 г. са се провели най-решителните боеве от Сръбско-българската война.

На 17 ноември

в зала „Тържествена“ на Военна академия „Г. С. Раковски” от 10.00 ч. ще се проведе тържествено събрание, на което военнослужещи от Сухопътните войски ще бъдат отличени с награди от името на министъра на отбраната и на началника на отбраната за проявен професионализъм при изпълнение на служебните задължения. За високи постижения, заслуги към отбраната, дългогодишна безупречна служба от името на министъра на отбраната ще бъде награден о.з. генерал-лейтенант Стефан Василев – командир на Сухопътните войски в периода от 2010 г. до 2012 г. Същия ден празникът във военните формирования ще бъде отбелязан с „Ден на отворени врати с показ на въоръжение и бойна техника”.

Турнирът по тенис на корт в памет на генерал-майор Нейко Ненов ще се проведе

на 18 и 19 ноември

в района на Военна Академия „Г. С. Раковски“.

По повод празника бяха почистени и освежени войнишките паметници по места и проведени спортни турнири и състезания.

***

Дните на отворени врати са, както следва:

На 17 ноември, четвъртък от 10.00 ч във:

- 61-а механизирана бригада, райони Карлово и Казанлък;

- 101-и алпийски полк – Смолян;

- Единен център за начална подготовка – Плевен;

- 38-и батальон за ЯХБЗ и Е – Мусачево;

- Учебен полигон Корен;

- 55-и инженерен полк – Белене;

- военно формирование 22 790 – Горна Оряховица;

- Център за специалисти – Сливен;

- 20-и самоходен артилерийски дивизион във войскови район „Кабиле“ - Ямбол.

На 19 и 20 ноември

(събота и неделя) 3-о Бригадно командване – Благоевград отваря врати с показ на въоръжение и техника от 10.00 ч. до 16.00 ч. за празника на Сухопътните войски 19 ноември и празника на 3-о Бригадно командване 20 ноември.

В Деня на отворени врати във всички формирования ще има статичен показ на техника, въоръжение и екипировка за различни дейности, изпълнявани от военнослужещите от най-големия вид въоръжени сили.