С турнир по стрелба на УЦ „Сливница“ продължи отбелязването на празника на Сухопътни войски

15.11.2022 г. С турнир по стрелба на УЦ „Сливница“ продължи отбелязването на празника на Сухопътни войски

 Спирдон Спирдонов

На учебен център „Сливница“ днес с 9-мм пистолет „Макаров“ журналисти и военни аташета демонстрираха умения по стрелба с леко стрелково оръжие. Това бе част от наситената програма, с която  Сухопътните войски отбелязват 137-ата годишнина от Сръбско-българската война (1885 г.) и честват своя боен празник – 19 ноември. Така те припомнят славните победи при Сливница, Гургулят, Мека Црев, Три уши и Видин.

Традиционният турнир бе под егидата на командира на Сухопътни войски генерал-майор Михаил Попов. Той бе открит рано сутринта след издигането на националното знаме и изпълнението на Химна на Република България от полковник Стоян Стоянов, началник на отдел „Подготовка“ в Командването на Сухопътни войски. Домакини бяха военнослужещите от 78 –ми батальон за осигуряване с командир подполковник Александър Бойков.

След като изстреля по десет патрона, всеки журналист намери мястото си в крайното класиране. Безапелационен шампион бе Иван Иванов от Командването за логистична подкрепа (КЛП), активен сътрудник със своите войскови снимки на в. „Българско войнство“, в. „Българска армия“, страниците във фейсбук на КЛП, Сухопътни войски и др. Самият той снимаше турнира. След него бе Христо Анастасов от списание „Клуб „Оръжие“. Военният телевизионен канал стъпи на призовата стълбичка, благодарение на третото място на Юлиян Лазаров.  

Второто и третото място от представителите на Асоциацията на военните аташета окупираха украински военнослужещи. Втори бе полковник Дмитро Лукашук - аташе по въпросите на отбраната, а трети – полковник Олександр Бадзюк - военен, военноморски аташе. Шампион бе подполковник Мурат Паяс – военен аташе на Република Турция.

Медалите и грамотите връчи генерал-майор Михаил Попов, който благодари на всички участници в турнира. По-късно командирът на Сухопътни войски отговори на въпроси на журналисти, за което ще бъде следващата ни публикация от учебен център „Сливница“.

***

Утре офицерите, сержантите и цивилните служители от Командването на Сухопътните войски ще преминат по стъпките на сливнишките герои от Сливница до Гургулят. Ще бъдат поднесени венци и цветя на местата, на които през 1885 г. са се провели най-решителните боеве от Сръбско-българската война. А в четвъртък  в зала „Тържествена“ на Военна академия „Г. С. Раковски” от 10.00 ч. ще се проведе тържествено събрание, на което военнослужещи от Сухопътните войски ще бъдат отличени с награди от името на министъра на отбраната и на началника на отбраната за проявен професионализъм при изпълнение на служебните задължения. За високи постижения, заслуги към отбраната, дългогодишна безупречна служба от името на министъра на отбраната ще бъде награден генерал-лейтенант от запаса Стефан Василев – командир на Сухопътните войски в периода от 2010 г. до 2012 г. Същия ден празникът във военните формирования ще бъде отбелязан с „Ден на отворени врати с показ на въоръжение и бойна техника”.Турнирът по тенис на корт в памет на генерал-майор Нейко Ненов ще се проведена 18 и 19 ноември в района на Военна Академия „Г. С. Раковски“.