В Сухопътни войски са доволни от новата индивидуална екипировка

15.11.2022 г. В Сухопътни войски са доволни от новата индивидуална екипировка

 Работи се ускорено по проекта за придобиване на бойни бронирани машини.

Спирдон Спирдонов

Към момента целите Сухопътни войски са оборудвани с новата индивидуална екипировка. Това са тактически елеци, колани, лопатки и др. Така командирът на Сухопътни войски генерал-майор Михаил Попов отговори на „Отбрана“ на въпрос след завършването на турнира по стрелба за журналисти и военни аташета на УЦ „Сливница“. Вече е сключено и рамковото споразумение за доставка на каски и бронежилетки. Ген. Попов прогнозира, че до април или май следващата година 100 процента от личния състав ще бъде оборудван с каски и бронежилетки, които държеше да отбележи, са „по наш проект“. Доста напред сме в процеса по модернизиране на автомат „Калашников“, каза още командирът на Сухопътни войски. През следващата година ще се търси финансиране, за да се продължи по първите договори. Очаква се да започне работа по подмяна на пистолет „Макаров“, но все още идейният проект е в началото си. Индивидуалната екипировка е добра, тя бе изпробвана през тази година на големите учения и сега на границата, подчерта командирът.

Нямаме промяна в режима на работа и на задачите, каза ген. Попов по повод участието на Сухопътни войски в охраната на границата. Военнослужещият, който бе патрул с убития полицай, се чувства добре, няма нищо тревожно, продължава да служи, стана ясно от неговите думи. Той призова да не се говори безотговорно за случая, за да не се притесняват излишно военнослужещите, които изпълняват задачи на държавната граница. Командирът на Сухопътните войски бе категоричен, че военнослужещият е действал, съгласно всички правила за използване на сила.

Продължаваме да работим по основния проект за модернизация на Сухопътни войски за придобиване на бойни бронирани машини, каза генералът. До над 10 производителя са изпратени искания за информация. Отговорите се очакват около средата на декември. След съответния анализ ще се реши на кого да бъде изпратено искане за оферти. Процесът е ускорен, след като са намалени сроковете за отговори.   Основните изисквания към машините, като нива на защита, колесна формула, въоръжение, типове машини и др. не са променени. Махнати са някой дребни подробности, но това не означава, че Сухопътните войски няма да получат най-доброто. Основната идея е да получим машини, които са в масово серийно производство и в момента, каза ген. Попов. Ще бъде внесен в парламента нов Проект за инвестиционен разход.