Рестартът на модернизацията на армията обсъжда конференция

22.11.2022 г. Рестартът на модернизацията на армията обсъжда конференция

 Време е за отговорно поведение на всички институции, каза министърът на отбраната Димитър Стоянов на проявата, организирана от  АФСЕА - секция „София“.

Спирдон Спирдонов

Днешната среда за сигурност, особено след инвазията на Русия в Украйна, изисква адекватни мерки за модернизация на Въоръжените ни сили във възможно най-кратки и ускорени темпове. Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов в приветствието си към участниците в конференцията на АФСЕА - секция „София“, която се провежда в ЦВК. Темата на проявата „Модернизация на въоръжените сили и техниката. Рестарт“ бе определена от него, като много актуална. Очакване за изясняване процесите на модернизацията бе изразено в поздравителния адрес на президента Румен Радев, прочетен от неговия съветник по сигурност и отбрана Илия Милушев.

За 30 години успяхме да изпразним от съдържание фразата „модернизация на Българската армия“, посочи министърът. Много правителства работиха за нея, но явно коефициентът за полезно действие в тази насока се оказа незначителен, е неговата констатация. Време е, призова, той, за отговорно поведение от всички институции и за стартиране на същинска модернизация. Основна задача на служебното правителство, припомни министърът, бе да дадем тласък на процеса. „За кратко време успяхме да рестартираме проекта за придобиване на бойна машина на пехотата. Изпратихме искания за предоставяне на информация до 14 компании. Подготвяме и скоро ще изпратим искане за предоставяне на информация за доставка на 155 мм гаубици. Подготвяме искане за оферти за доставка на трикоординатни радари. Подписахме договори, с което осигурихме въоръжението на многофункционалните патрулни кораби. През тази седмица предстои ратификация на международния договор за доставка на вторите Ф-16. Следващият проект, който ще започнем е за придобиване на брегови ракетни комплекси. Включихме се в общата инициатива на Европа за придобиване на зенитно-ракетни комплекси. Завършихме и вече е в Народното събрание Програма за 13 приоритетни инвестиционни проекта на МО“, съобщи министърът на участниците в конференцията. Всичко това, допълни той, стана възможно, благодарение на приемствеността между служебното и редовното правителство. Използва възможността, че там бе бившият заместник-министър Станимир Георгиев, за да благодари на свършеното от тях. Надявам се, че ще бъдем съмишленици в придобиването и разработването на нова техника, каза министърът, обръщайки се към представителите на наши и чуждестранни компании. При модернизацията на армията, обаче, не бива да бъдем обикновени купувачи, посочи той. Добре е, продължи министърът, България да бъде активен участник и в процеса на разработване и производство, за което са необходими инвестиции и съвместни научни изследвания и разработване на отбранителни продукти и технологии.

Благодарение на АФСЕА през годините натрупахме много потенциал, за който съм оптимист, че той скоро ще даде резултат, каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Има, обаче, предупреди той, едно необходимо условие – военна експертиза и политическа воля. И бе категоричен „Поемам ангажимент, че военната експертиза вече е на етап, в който няма възможност да се влияе по отношение на изисквания и стартиралите процеси ще завършат така, както са започнали“.

Българската отбранителна промишленост може да участва активно в модернизацията на въоръжените сили, бе категоричен министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов. Той определи, като изключително важен диалогът между армията и индустрията. И аз като министър на икономиката ще работя за него всеки ден, обеща г-н Стоянов. Конференцията беше приветствана от генералния мениджър на АФСЕА Европа генерал-майор  Ерик Щаудахер.

Докладите и дискусиите в пленарната сесия акцентират върху модернизацията на трите вида въоръжени сили и на комуникационно-информационните системи. По всеки от тях има презентации на компании, като  Дженерал динамикс, Локхийд Мартин, Люрсен и други. Президентът Румен Радев, министърът на отбраната Димитър Стоянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов бяха удостоени със сертификати за благодарност от АФСЕА Интернешънъл.