Комисията по отбрана подкрепи договори за закупуване на вторите осем F-16

24.11.2022 г. Комисията по отбрана подкрепи договори за закупуване на вторите осем F-16

 Депутатите бяха информирани за проектите, включени в Програмата за приоритетни инвестициони разходи на Министерството на отбраната.

Спирдон Спирдонов

С 11 гласа „за“ Комисията по отбрана предложи на Народното събрание да ратифицира със закон  международни договори (LOA) BU-D-SAD „Придобиване на 8 (осем) нови самолета F-16C/D Block 70, боеприпаси, средства за обучение, средства за поддръжка, резервни части, първоначална поддръжка и обучение за българските Военновъздушни сили“ и (LOA) BU-P-LBC „Многофункционална система за разпределение на информация - Съвместна тактическа радиосистема (MIDS JTRS) и свързана с нея поддръжка и оборудване“. Законопроектите бяха представени от министъра на отбраната Димитър Стоянов След влизане в сила на договорите ще се пристъпи към придобиване на още 8 броя самолети F-16 Block 70, въоръжение, оборудване, резервни части, поддръжка и обучение в изпълнение на Етап 2 от проект „Придобиване на нов тип боен самолет“. Офертата на САЩ предполага, че това трябва да стане до 15 декември, включителон първото заплащане по разсроченаха схема.

На същото заседание министър Стоянов запозна депутатите с внесената за гласуване в парламента от правителството Програма за приоритетни инвестиционни разходи на МО. Той се спря на извършената подготовка по основните проекти за модернизация. Подчерта, че необходимостите са много по-големи, но трябва да се имат предвид и възможностите на държавата.

В програмата са намерили всички идентифицирани към момента проекти за модернизация, които са на стойност над 100 млн. лева. Те са разделени в две групи, в зависимост от сроковете на реализиране. Десет са до 2026 г. и три за периода 2026-2032 г.

В първата група са включени придобиване на бронирани машини за изграждане на механизирана бригада; развитие на способностите за артилерийска поддръжка, чрез придобиване на 155 мм гаубици; изграждане на система за противовъздушна отбрана (ПВО) на механизирана бригада; придобиване на ракетна система за залпов огън с повишена мобилност; придобиване на 8 F-16 Block 70 за доизграждане на изтребителна авиационна ескадрила; придобиване на нови трикоординатни радари; придобиване на зенитно-ракетни комплекси; придобиване на БЛС от висок клас; придобиване на брегови противокорабни комплекси и придобиване на многоцелеви дизел-електрически подводници.

Във втората група за периода 2026-2032 г. са предвидени  придобиване на специални  бронирани инженерни машини за батальонните бойни групи; ридобиване на тактически комуникационно-информационни системи и овишаване способностите на ВМС чрез придобиване на ракетни катери. За периода 2026-2032 г. са предвидени.

За тези 13 проекта са предвидени разходи за 6 640,7 млн. лева. Освен тези средства, за изпълнение на вече сключени договори (включително и за придобиване на първите самолети F-16, многофункционалните патрулни кораби, строителство и строителни услуги и други), както и за по-малки проекти на стойност под 100 млн. лева, за периода 2022-2032 г. по бюджета на МО са планирани 2 660,9 млн. лв.