Различен фокус към Балканската война в изложба на Националния военноисторически музей

24.11.2022 г. Различен фокус към Балканската война в изложба на Националния военноисторически музей

Otbrana.com

Вълнуваща и интерактивна са най-честите определения на първите посетители за изложбата на Националния военноисторически музей „София – 100лица на Балканската война“. Тя е посветена на 110-ата годишнина от Първата балканска война и има амбицията да представи един по-малко познат аспект от случилото се преди повече от век, съобщават от НВИМ.

„И в тази изложба останахме предани на своето верую да представяме историята от различни гледни точки, убедени, че единствено така тя може да бъде разбрана“ – каза при откриването ѝ директорът на Музея доц. д-р Соня Пенкова. Тя подчерта, че усилията на екипа са фокусирани върху ролята на София – от дипломатическите до политическите и военните решения, съчетани с обществените нагласи, които създават пълнокръвния образ на града, превърнал се в столица на войната. Изложбата представя войната чрез действията на 1-ва пехотна софийска дивизия, не само защото нейният гарнизон е в града, а и като своеобразен знак на почит към чиновете ù, които и до днес нямат паметник в София.

От името на министъра на отбраната началникът на политическия кабинет Владко Владов отбеляза значителния принос на Музея за съхранението и популяризирането на събитията и личностите от Балканската война.

„За нас като хора в униформи е важно да знаем всички събития така, както са се случили. Да знаем за този чутовен порив в навечерието на Балканската война“, отбеляза, от името на Щаба на отбраната, заместник-началникът генерал- лейтенант Димитър Илиев и допълни, че в тази война много от родовете и видовете въоръжени сили постигат първите си големи победи.

Откриването уважиха съветникът по военната сигурност на Президента ген.-лейтенант Любчо Тодоров, командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров, представители на Министерството на отбраната, военното командване на Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, офицери и генерали от запаса, преподаватели, колеги и приятели на Музея.

Изложбата „София – 100лица на Балканската война“ е реализирана с подкрепата на Столична община в партньорство с Българска национална филмотека, Фонда за опазване на историческото наследство „Цар Борис и Царица Йоанна“, Фондация „Активна историческа карта“, образователната платформа Уча.се, Научния архив на БАН и историка и колекционер Любомир Юруков.