Започна строителството на втория многофункционален патрулен кораб на ВМС

15.12.2022 г. Започна строителството на втория многофункционален патрулен кораб на ВМС

 В Кораборемонтния и корабостроителен завод „МТГ-Делфин” край Варна, символично беше поставено началото на строителството на втория многофункционален модулен патрулен кораб за Военноморските сили (ВМС) на България, съобщиха от ВМС. Изграждането на плавателния съд е по договор между министерството на отбраната и NVL B.V.& Co.KG. На церемонията в завода присъстваха командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, офицери от Щаба на флота. Сред гостите бяха и изпълнителните директори на NVL B.V.& Co.KG Дирк Малговски и на „МТГ-Делфин“ Светлин Стоянов.

Според контраадмирал Михайлов многофункционалните патрулни кораби ще дадат възможност на българските моряци да изпълняват всички задачи по защита на националните морски интереси и да участват успешно в съюзнически операции и мисии.

Новите плавателни съдове на ВМС ще бъдат с дължина 90 метра и водоизместимост от приблизително 2300 тона. Те ще дадат възможност на българските ВМС да противодействат както на въздушни и наземни, така и на надводни и подводни заплахи. Завършването на строителството на първия кораб е планирано за третото тримесечие на 2025 г., а на втория - за година по-късно.

Тържествената церемония по залагането на кила на първия от двата нови многофункционални модулни патрулни кораба за Военноморските сили се проведе на 17 юни 2022 г. в присъствието на президента на Републиката и главнокомандващ на въоръжението сили Румен Радев. Тогава той отбеляза, че с този проект на флота страната ни се завръща на картата на военното корабостроене. На тържеството в „МТГ-Делфин“ присъстваха още министърът на отбраната Добромир Заков и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.