Интензивна подготовка на бойците от Специалните сили

19.12.2022 г. Интензивна подготовка на бойците от Специалните сили

 Otbrana.com

В Съвместното командване на специалните операции (СКСО) завърши модула „Начална военна подготовка“. Става дума за няколко вида подготовки, специализирани за операторите в Специалните сили. Последният етап от този модул е „Интензивна подготовка за военнослужещи, назначени във формированията Специални сили“. В участват всички офицери, сержанти и войници, без разлика в пол и възраст, които са новоназначени  в бойните подразделения на групите Специални сили, съобщават от СКСО.

Успешното преминаване на тази подготовка е задължително условие, военнослужещият да продължи да бъде оператор от Специалните сили. Тя е с продължителност десет дни без прекъсване, като е разделена на две части. Първите пет дни са насочени към проверка и оценка на индивидуалните способности на кандидатите, включващи тежки физически и психически натоварвания. Във вторите пет дни, освен физическото и психическото натоварване, започват да се поставят колективни задачи, които имат за цел да се провери как действат като екип.

Такъв вид подготовка се провежда за четвърти път в СКСО. Различното тази година е, че са на Учебно тренировъчен комплекс „Црънча“ в условията на полева подготовка и пълна изолация на кандидатите. Този подход допринася за правилното изпълнение на плана на Интензивната подготовка, който е съставен от Учебния център за подготовка и бойно осигуряване на СКСО. Инструкторите имат възможност за пълен контрол над обучаемите 24 часа в денонощието, като по този начин следят тяхното поведение, психическото и физическото им състояние. По време на тези десет дни, кандидатите са в постоянна готовност и задачите, които трябва да изпълняват се утежняват от факта, че с времето се натрупва умора и изтощение на организма.

В тази група, средното ниво на обучаемите е доста над нивото на колегите им в предишните подготовки. За това допринася и новият физически изпит, който е въведен през 2022 година за прием на кандидати за бойните подразделения Специални сили. По този начин общото входящо физическо ниво е много по-високо и води до по-голяма успеваемост въпреки изолацията и въпреки по-големите физически и психически натоварвания.

Да си боец от Специалните сили не е лесно и не е за всеки. Изискват се изключителна физическа и психическа натернираност и издръжливост, а рисковете и предизвикателствата са огромни. В Специалните сили се търсят хора, които са мотивирани, отговорни и не на последно място патриоти, готови да изпълняват поставените им задачи и мисии. Чрез Интензивната подготовка те доказват, че са способни дори и в най-трудните условия да покажат своята твърдост, професионализъм и енергия.