Кап. Данаилов към курсантите на борда на кораба: Тук сме, за да ви научим на мореклък

28.12.2022 г. Кап. Данаилов към курсантите на борда на кораба: Тук сме, за да ви научим на мореклък

 Непосредствено след отплаването от Морска гара Варна на 27 декември, на борда на военния научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ беше проведен инструктаж за действие при аварийни ситуации. Командирът на плавателния съд кап. Николай Данаилов опресни знанията на екипажа, припомняйки им стъпките и сигналите, които трябва да следват при кризисна ситуация, съобщава БТА.

Плавателният съд е на рейс към о-в Ливингстън, за да подпомогне 31-ата българска антарктическа експедиция. Плаването до българската антарктическа база на о-в Ливингстън ще продължи около 40 дни.

Всеки член на екипажа на кораба разполага с индивидуални спасителни средства, които гарантират живота му за продължително време, обясни кап. Данаилов. При необходимост и при сигнал говори само командирът на кораба и той е единственият, оторизиран да позволи на членовете на екипажа да напуснат плавателния съд в случай на опасност. При чуване на сигнала „седем къси и един дълъг“, то това не е учебна тревога, а значи „По места за напускане на кораба“. Ако тревогата е учебна, то сигналът е три къси един дълъг. Когато екипажът чуе сигнала „три къси и един дълъг“ по учебна тревога, неговите членове се отправят към лятната (горната) палуба. В зависимост от това на какъв крен е корабът – дали на ляв или десен борд, екипажът се строява на срещуположния борд. Целта е да се запази максимално спокойствие, за да може целият екипаж да напусне плавателния съд чрез спасителни плотове при необходимост, инструктира кап. Данаилов. Крен се нарича, когато корабът е наклонен към десния или към левия борд. Когато корабът е наклонен към носа или кърмата, терминът, който се използва, е диферент.

На всеки борд на „Св. св. Кирил и Методий“ има по 4 спасителни плота. Общият брой на местата в 8-те плота е 80 души. При аварийно напускане на кораба чрез плот, в съответния плот командва най-старшият по звание. Ако има двама души с равни звания, то тогава командва по-възрастният, отбеляза още кап. Данаилов.

Следването на тези инструкции ще спаси животите на членовете на екипажа при необходимост, подчерта кап. Данаилов. „Основната ни задача тук е да ви научим на мореклък и да не допуснем корабът да погине“, обърна се той към строените на палубата курсанти, след което беше оттренирано поставянето на спасителни жилетки и костюми.