Ден 3: „Св. св. Кирил и Методий“ плава през Мраморно море към Дарданелите

29.12.2022 г. Ден 3: „Св. св. Кирил и Методий“ плава през Мраморно море към Дарданелите

 Otbrana.com

В ранните часове на 29 декември българският военен научно-изследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ продължи пътя си към българската антарктическа база на о-в Ливингстън, след като около 10 часа беше на котва край Босфора, за да зареди гориво, съобщава специалният пратеник на БТА Константин Карагьозов.

Операцията за презареждане с гориво приключи около 03:00 ч. местно време, около 03:30 ч. приключи процесът по разкрачване с „Урла 1“, след което „Св. св. Кирил и Методий“ отново потегли напред, заяви пред БТА щурманът на кораба кап. Христо Христов.

Турската баржа зареди българския плавателен съд с нови 560 тона гориво, които трябва да са му достатъчни, за да достигне до бреговете на Аржентина и Мар дел Плата.  Очаква се „Св. св. Кирил и Методий“ да навлезе в пролива Дарданели до около 16 ч. местно време на същата дата, след което да продължи към Егейско море и териториалните води на Гърция.

Дарданелите, в миналото известен като Хелеспонт, е тесен пролив и воден път от международно значение, разположен в Северозападна Турция. Той формира част от континенталната граница между Европа и Азия и разделя азиатската от европейската част на Турция. Проливът свързва Мраморно със Средиземно и Егейско море, като в същото време позволява преминаване към Черно море и Босфора. Дължината на Дарданелите е 61 км, а дължината между 1, 5 и 6 км. Средната дълбочина е 55 м, а максималната 82 м. Водата тече в две посоки – От Мраморно към Егейско море по повърхността, а в обратната посока е долното течение. Най-големият град по течението на пролива е Чанаккале.

„Св. св. Кирил и Методий“ е на историческо първо плаване към о-в Ливингстън, за да подпомогне 31-ата българска антарктическа експедиция. Плаването до българската антарктическа база на острова се очаква да продължи около 40 дни.