Военният научноизследователски кораб „Св.св. Кирил и Методий“ плава през Егейско море

30.12.2022 г. Военният научноизследователски кораб „Св.св. Кирил и Методий“ плава през Егейско море

 На всеки десет минути на навигационната карта обучаващите се курсанти нанасят координатите на кораба под инструкциите на екипажа.

Otbrana.com

Преминавайки Дарданелите малко след 01:00 часа българско време на 30 декември, българският военен научноизследователски кораб „Св.св. Кирил и Методий“ навлезе в гръцки териториални води в Егейско море, съобщи за БТА щурманът - капитан трети ранг Христо Христов. Плавателният съд се движи по план в изключително благоприятни метеорологични условия по пътя си към българската антарктическа база на остров Ливингстън като част от 31- та научна експедиция на Българския Антарктически институт.

Към 9.30 часа българско време „Св.св. Кирил и Методий“ се движи на юг- югозапад, югоизточно от остров Скирос. По-късно през деня маршрутът му преминава между островите Евия и Андрос, след което ще продължи на юг, за да обиколи полуостров Пелопонес и да навлезе в Средиземно море, съобщава рубриката  „България - Антарктида - корабният дневник на БТА".

На всеки десет минути на навигационната карта обучаващите се курсанти нанасят координатите на кораба под инструкциите на екипажа, а в навигационния дневник се описват и съпътстващите метеорологични условия – скорост на вятъра, вълнение на морето, видимост, облачност, атмосферно налягане, влажност, температура на въздуха и на морската вода.

На борда на българския научно-изследователски кораб плават 24 курсанти с трима ръководители. Те ще извършат практика до Картахена, Испания, откъдето ще се завърнат у дома. До остров Ливингстън и обратно ще плават трима курсанти с един ръководител.

***

Егейско море, наричано още Бяло море, е периферно море от басейна на Средиземно море, разположено между Балканския полуостров и полуостров Мала Азия и остров Крит. Егейско море е с площ около 179 000 кв. км. и най-голяма дълбочина до 2530 метра. На североизток чрез Дарданелите се свързва с Мраморно море, а на юг се съединява със Средиземно море. Има силно разчленена брегова линия. По-големи заливи са Солунски, Сароникоски, Сароски, Ороски, Орфански, Арголидски и Измирски и Едремит.