Времето в Егейско море позволи на екипажа на "Св. св. Кирил и Методий" да освежи фалшборда

30.12.2022 г. Времето в Егейско море позволи на екипажа на

 Otbrana.com

В четвъртия ден от плаването на българския научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ към българската антарктическа база на о-в Ливингстън благоприятните метеорологични условия в Егейско море позволиха на боцманския състав да „освежи“ с прясна боя фалшборда (ограждението по края на външната палуба), както и част от междупалубните пространства, съобщава БТА. Плавателният съд се движи между гръцките острови Евия и Андрос с курс към първата междинна спирка по маршрута си – испанския пристанищен град Картахена.

Фалшбордът, бакът и междупалубните пространства около мостика се боядисват с двукомпонентна корабна боя, тонирана с черен цвят, за да се получи флотскосив нюанс, избран от военното ръководство още при ремонта на кораба по-рано през годината. 20-литров съд се разрежда с 1,2 литра черно, за да се постигне флотскосивия цвят. Понякога може да се добави и малко синьо, обясни за БТА старши матрос Симеон Славов, който е боцман-такелажник.

Съставът на корабната боя е такъв, че да запази повърхностите колкото се може по-дълго от ръжда и корозия, които са неизбежни в морски условия. За самото нанасяне е от значение дали се използва разредител и/или втвърдител в боята. По-гъста боя се прилага за по-труднодостъпни, малки площи, както и за такива, които се излющват по-често. Там е нужно да се нанесе по-дебел слой боя, за да не избива ръжда.

Боята първо се смесва с разредител, а после се добавя втвърдител, за да изсъхне по-бързо. В противен случай се рискува периодът на съхнене да се удължи до няколко дни, което би затруднило екипажа в изпълнението на функциите му, поясни той.

Боядисването на палубните повърхности е ключово, за да се запази животът на метала по-дълъг. Когато състоянието на даден метален елемент е лошо и е прекалено разяден, то този елемент се подменя изцяло – планки, скоби по пожарната магистрала и др.

Преди пребоядисване подовите повърности се грундират. Понякога при по-голямо замърсяване, е нужно да се измият предварително, за да слепнат по-добре смесите. Три месеца преди отплаването за Антарктида на по-голямата палубна част на кораба е бил нанесен нов слой боя, но товарните дейности във Варна са причинили минимални щети по покритието.

„Св. св. Кирил и Методий“ е на историческо първо плаване към о-в Ливингстън, за да подпомогне 31-ата българска антарктическа експедиция. Плаването до българската антарктическа база на острова се очаква да продължи около 40 дни.