Почина военният журналист и парашутист от Българската армия майор от запаса Васил Попов

01.01.2023 г. Почина военният журналист и парашутист от Българската армия майор от запаса Васил Попов

 Otbrana.com

В последния ден на 2022 г. си отиде от този свят майор от запаса Васил Попов – парашутист и дългогодишен военеk журналист, съобщава Сдружение „За честта на пагона“.  Поклон пред светлата му памет!

Васил Попов е роден в Асеновград през 1946 г., завършил е езикова гимназия в Пловдив и военното училище  във Велико Търново. Той е от първия випуск военно разузнаване, който завършва през далечната 1967 г. Специалист е по военно дело, парашутизъм и турски език.

Офицерската си кариера започва в Трета българска армия, в т. нар. Армейска парашутна рота, дислоцирана в Сливен. Преминава през всички длъжности от командир на група до началник-щаб на парашутно-разузнавателен батальон. Завършва Военната академия „Георги С. Раковски“. Темата на дипломната му работа е „Действия на парашутно-разузнавателен батальон по време на война. Една година служи в Разузнавателно управление на Сухопътните войски.

Журналистическата му дейност започва с дописки във в. Народен боец“, орган на Трета армия, във вестниците „Народно армия“, „Сливенско дело“, „Народна младеж“ и др. Пенсионира се през 1983 г. с воинско звание „майор“. През 1984 г. постъпва във военния отдел на в. „Работническо дело“, по-късно в. „Дума“.

Като офицер от запаса е член на Съюза на парашутистите в България. На 8 октомври м.г. участва в тържествения ритул по връчване на знаме на Съюза на парашутистите в България, който се проведе в  Клуба на Районната организация на СОСЗР в столичния „Младост“. Тогава дари на организацията една от многото си журналистическа награди.

Близките на Васко са преценили да не съобщават тъжната новина на 31 декември м. г. , съобщава неговият приятел и колега Георги Апостолов. Тялото му, пише той, ще бъде кремирано и прощаване с покойника няма да има.