Водосвет на знамената в Гарнизон Пловдив

06.01.2023 г. Водосвет на знамената в Гарнизон Пловдив

 Сутринта на един от най-светлите християнски празници – Богоявление, Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай отслужи литургия и благослови представителния блок на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) пред манастира „Св.Йоан Предтеча“ в гр.Кърджали, съобщават от формированието. Присъстваха командира на СКСО генерал-майор Явор Матеев, кмета на града Хасан Азис, кмета на община Пловдив Здравко Димитров, председателя на 44-то народно събрание (2017-2021г.) Цвета Караянчева и изпълнителния директор на МБАЛ „Д-р Атанас Дафофски“ гр.Кърджали професор д-р Тодор Черкезов, дм.

 

От 12.00 часа пред катедралния храм „Успение Богородично“ в гр. Пловдив празника продължи с водосвет на националното знаме, представителното и бойното знамена на СКСО, репликите на знамето на Априлската епопея и на Самарското знаме и бойните знамена на формированията от Пловдивски гарнизон – 3-та авиационна база Граф Игнатиево и 24-та авиационна база Крумово от състава на ВВС, 110 логистичен полк от състава на СВ, както и на военно-патриотични съюзи.

 

След църковната церемония, всички присъстващи се отправиха в литийно шествие към моста на река Марица, където всяка година се хвърля кръста по случай Богоявление. Тази година, желаещите да влязат в студените води на реката бяха над 80 човека.

 

На честванията в град Пловдив присъстваха кметът на общината Здравко Димитров, Председателят на общинския съвет Александър Държиков, Областният управител на обл.Пловдив Ангел Стоев, народни представители, Негово Преосвещенство Знеполският епископ Арсений , Негово Преосвещенство Величкият епископ Сионий, началникът на гарнизон Пловдив и командир на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев, кметове на райони и представители на местната власт, командири на формирования, представители на военно-патриотични съюзи, граждани и гости на гр.Пловдив