Завърнаха се курсантите, коитo плаваха на „Св. св. Кирил и Методий“

07.01.2023 г.  Завърнаха се курсантите, коитo плаваха на „Св. св. Кирил и Методий“

 Следващите, които ще плават на Военния научно-изследователски кораб , ще се качат на борда му на връщане от мисията, по време на прехода от Картахена до Варна.

Otbrana.com

Военният самолет „Спартан“ транспортира от Испания 23-ма курсанти от Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, които проведоха своята плавателна практика на борда на НИК 421 – „Св. св. Кирил и Методий“, съобщават от учебното заведение. Стажът на курсантите от II, III,IV и V курс започна с отплаването на военния научноизследователски кораб на Морско училище, който осигурява 31-вата българска експедиция до Антарктида. Корабът отплава от Варна на 27 декември 2022 г. и след 10-дневен преход стигна до първото пристанище от маршрута си – в Картахена, Испания.

По време на практиката си курсантите участваха активно в поддръжката и управлението на кораба и изпълняваха конкретни задачи, поставени от командира – капитан II ранг Николай Данаилов. На 7 януари 2023 г., 23-мата обучаеми слязоха от борда на плавателния съд и се отправиха към град Мурсия, на 40 км от Картахена. Оттам възпитаниците на Морско училище се качиха на военния самолет „Спартан“ от състава на българските ВВС и отлетяха за София. След преминаване на митнически контрол в столицата, курсантите отлетяха за Варна, където „Спартанът“ кацна на специализирана военна рампа край морската столица. Там те бяха посрещнати лично от командира на Батальона за подготовка на курсанти в Морско училище – капитан III ранг Станислава Стефанова. Момчетата и момичетата, които станаха част от историческата 31-ва българска експедиция до Ледения континент, която за първи път е осигурявана от български кораб, получиха поздравления за успешно проведената практика. Следващата група курсанти, които ще плават на „Св. св. Кирил и Методий“, ще се качат на борда му на връщане от мисията, по време на прехода от Картахена до Варна.

От Картахена научноизследователският кораб се отправя към пристанището в Мар дел Плата в Аржентина. 25-дневното плаване през Атлантическия океан до аржентинското пристанище ще бъде последвано от преход до остров Ливингстън, където се намира българската антарктическа база. На Ледения континент „Св. св. Кирил и Методий“ ще пристигне след още 40-дневно плаване.