Поредна спасителна операция на военнослужещите от авиобазата в Крумово

09.01.2023 г. Поредна спасителна операция на военнослужещите от авиобазата в Крумово

 Екипажът на  вертолет AS 532 AL „Cougar“ с командир – майор Марин Тасков, втори пилот – полковник Димитър Павлов, бордни инженери – капитан Божидар Славчев и старши лейтенант Христо Бикяров и спасители – старши сержант Стоян Колев и сержант Георги Филипов изпълни задачата в рискова обстановка на връх Мусала.

Спирдон Спирдонов

Телеграфните съобщения за участие на българските Военновъздушни сили в поредната спасителна операция не дават подробности за действията на военнослужещите. Как са се развили събитията вчера научаваме от Командването на ВВС.

На 8 януари по искане на директора на ГДПБЗН – главен комисар Александър Джартов и след нареждане от началника на отбраната – адмирал Емил Ефтимов, вертолет AS 532 AL „Cougar“ от състава на 24 авиационна база се включва в спасителна операция по транспортиране на пострадал в района на МТО станция на връх Мусала парапланерист.

Веднага след получаване на първоначалната информация и вероятната необходимост от използване на вертолет на Военновъздушните сили, са задействани дежурните в 24 авиационна база. Направен е разчет на баланса и теглото, като се отчита голямата надморска височина, което налага своевременно редуциране на горивото на дежурния вертолет. Така вертолетът е готов за излитане веднага щом идва сигналът за стартиране на спасителната операция.

Машината, с екипаж командир – майор Марин Тасков, втори пилот – полковник Димитър Павлов, бордни инженери – капитан Божидар Славчев и старши лейтенант Христо Бикяров и спасители – старши сержант Стоян Колев и сержант Георги Филипов, излета към района на връх Мусала в 15:15 часа.

Изпълнението на задачи по търсене и спасяване на пострадали в планината изисква редица лични и професионални качества от участващите пилоти и авиационни специалисти. Конкретната задача се характеризира, освен с голяма надморска височина, и с наличието на силни пориви на вятъра и турбуленция. Тези условия поставят на изпитание професионализма на екипажа и техническите възможности на вертолета.

Поради изключително тежкото състояние на пострадалия и с цел съкращаване времето за медицинска евакуация, командирът на екипажа взема решение за работа чрез кацане, а не със зависване. Релефът на терена не позволява нормално кацане, а опиране само на две точки – носово и дясно основно колело.

Пострадалият е качен на борда на вертолета и транспортиран в 16:25 часа до УМБАЛ „Свети Георги” – гр. Пловдив. Тъй като болницата не разполага с оборудвана площадка за кацане, се налага кацане в района на паркинга на болницата. Благодарение на отличната организация и съгласуване на действията между институциите там чакат линейка и медицински екипи. Междувременно, служители на Министерство на вътрешните работи отцепват импровизираната площадка за кацане и последващо излитане на вертолета, с което е гарантиран животът и здравето на гражданите.

В 16:40 часа екипажът се завръща на летище Крумово.

***

За съжаление, парапланеристът, който беше транспортиран с военен хеликоптер след спасителна акция в Рила, е починал снощи съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС). Той е бил с множество травми.