Канада обяви покупката на 88 изтребители F-35 Lightning II

10.01.2023 г. Канада обяви покупката на 88 изтребители F-35 Lightning II

 Otbrana.com

Правителството на Канада съобщи, че ще купи 5-то поколение изтребители F-35 Lightning II на Локхийд Мартин. Решението е в резултат на проведена процедура за избор на бъдещи изтребители.

Кралските канадски военновъздушни сили ще получат 88 многофункционални стелт изтребители F-35A заедно с пакет за поддръжка, изцяло съобразен със суверенните изисквания на Канада, и цялостна програма за обучение.

“Канада е наш приятел и близък съюзник. Тяхното решение да закупят почти 90 самолета подчертава изключителните качества на F-35 Lightning II“, каза генерал-лейтенант от ВВС на САЩ Майк Шмид, изпълнителен директор на програмата в F-35 Joint Program Office. „F-35 е най-добрият изтребител в света, осигуряващ несравнима оперативна съвместимост със САЩ, Канада и още 15 нации, които са го избрали. Това е глобална промяна на играта. С демонстрация на мощност и с присъствието си F-35 ще продължи да гарантира, че потенциалните противници ще изберат дипломацията пред въоръжения конфликт.“

“За нас е чест, че правителството на Канада избра F-35 и очакваме с нетърпение да продължим партньорството си с Кралските канадски военновъздушни сили и канадската отбранителна индустрия за доставка и поддръжка на самолета,” каза Бриджит Лодърдейл, вицепрезидент на Lockheed Martin и генерален мениджър на програмата F-35. „Изборът на F-35 укрепва въздушната мощ на съюзниците в Канада, Северна Америка и по света“, допълни тя.

F-35 укрепва оперативните способности на Канада с нейните съюзници като крайъгълен камък за оперативна съвместимост с NORAD и НАТО. Като ключов възел в глобалната сигурност  на 21-ви век F-35 дава на пилотите предимство срещу всеки противник и им позволява да изпълнят мисията си и да се приберат у дома в безопасност.

 

„За нас и нашите партньори от канадската индустрия този избор означава запазването на критични работни места и развиването на напреднали умения на канадската работна сила“, каза Лорейн Бен, главен изпълнителен директор на Lockheed Martin за Канада. „Програмата F-35 носи огромни икономически ползи за космическата и отбранителната индустрия на Канада и ние очакваме с нетърпение този растеж да продължи.“

Към днешна дата F-35 оперира от 27 бази по света, като девет нации експлоатират F-35. Има повече от 890 F-35 в експлоатация днес, с повече от 1870 пилоти и 13 500 технически лица, обучени на самолета. 

За Lockheed Martin

Седалището на компанията е в Бетесда, Мериленд. Lockheed Martin е глобална компания за сигурност и аерокосмическа дейност, в която работят приблизително 114 000 души по целия свят и е основно ангажирана в проучването, проектирането, разработването, производството, интегрирането и поддържането на модерни технологични системи, продукти и услуги.