През 2022 г. авиобазата в Безмер изпълни нальот, недостиган през последните 10 години

13.01.2023 г. През 2022 г.  авиобазата в Безмер изпълни нальот, недостиган през последните 10 години

 Продължихме да фокусираме основните си усилия за успешното решаване на поставените мисия и задачи, въпреки недостатъчната численост на личния състав, каза командирът на 22- ра авиационна база полковник Милен Димитров.

Otbrana.com

В 22-ра авиационна база-Безмер се проведе годишен анализ на подготовката, войсковия ред и дисциплината за 2022 г., съобщават от Командването на ВВС.Участваха всички офицери от базата, а представител от Командването на ВВС беше полковник Божидар Петков – началник на отдел „КИНС“.

В доклада си командирът на 22-ра авиационна база – полковник Милен Димитров разгледа въпросите по организационното изграждане на базата, по интеграционната дейност, военното сътрудничество и изпълнението на планираните основни мероприятия за изминалата година.

„През 2022 година 22-ра авиационна база продължи да фокусира основните си усилия за успешното решаване на поставените мисия и задачи въпреки недостатъчната численост на личния състав. В авиобазата се подобри индивидуалната и колективната подготовка. Създаде се организация по изпълнението на изцяло новопоставената ни задача за Enhanced Air Policing (eAP). Успешно участвахме в множество учения, летателни тренировки, осигурихме домакинството на най-голямото учение на транспортната авиация за годината - “EUROPEAN SPARTAN EXERCISE 2022”, както и първата мисия за eAP на състав от ВВС на Кралство Испания.“

През годината базата успя да изпълни нальот, който не е достиган през последните 10 години.

Осигуряването на приемствеността беше друг основен приоритет в подготовката. Това се постигна с провеждането на курсове за приучване на млад летателен състав на самолет Су-25, повишаване квалификацията на военнослужещи от инженерно-техническия състав, както и назначаване на нови войници след проведен конкурс.

С цел мащабно представяне на ВВС и устойчиво присъствие в общественото и медийното пространство, авиобаза Безмер и град Ямбол бяха домакини на изложба, посветена на 110-годишнината от създаването на българската бойна авиация.

В края на доклада си, полковник Димитров благодари за отговорността и усърдието, с които личния състав се справи с предизвикателствата през изминалата година и очерта основните направления за работа през 2023 г.