Ще се върне ли самолетният грохот на бившето военно летище Узунджово?

14.01.2023 г. Ще се върне ли самолетният грохот на бившето военно летище Узунджово?

 Войната в Украйна и инвестиции от Саудитска Арабия могат да му дадат втори живот.

Спирдон Спирдонов

В началото на декември 2021 г. двойка Су-25 от авиобаза Безмер прелетя над бившето военно летище Узунджово. Грохотът на реактивните двигатели върна ветераните към славните времена, когато излитаха от тук в защита на родното небе. Тогава те се поздравяваха за 70-годишнина на летището. Съгласно „План 2004” през есента на 1998 г. авиобазата прекратява своето активно съществуване, а през юни 2002 г. е окончателно закрита.

Заради войната в Украйна, въздушните коридори за доставки в Европа се изместват, смята министърът на икономиката Никола Стоянов. Затова България в момента е добра точка за карго летище, а Узунджово е удобно с разположението си – на няколко километра от магистралата, лесно достъпно, уточнява той.

Това , че инвестиция в карго летище в Узунджово, Хасковска област, може да има стратегическо значение за целия регион стана ясно на срещата на българските министри Никола Стоянов и Александър Пулев с ръководството на Публичния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия. Става дума за най-големия държавен инвестиционен фонд, който управлява средства и активи в целия свят. Инвестиционният проект бе представен от министъра на икономиката  Никола Стоянов, а представители на Фонда се очаква да посетят страната ни, за да се запознаят с локацията и техническите параметри на проекта. Публичният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия играе ключова роля за развитието на икономиката в страната и за реализацията на стратегически инвестиции на национално и международно ниво. Фондът е свързан със създаването на 66 компании в 13 стратегически сектора, както и откриването на над 500 000 работни места.

Веднага след срещата областният управител на област Хасково инж. Минко Ангелов, заместник - областният управител Мартин Узунов и изпълнителният директор на "Национална компания индустриални зони" д-р Антоанета Барес бяха на оглед на летището. Г-жа Барес и г-н Ангелов коментираха, че в бившето военно летище има голям потенциал. То е в близост до българо-турската и българо-гръцката граница (на около 80 км) и само на 5 км от магистрала „Марица“, което го поставя на добро стратегическо място и създава благоприятни условия за развитие на област Хасково. Бъдещатa  инвестиция в карго летище и индустриална зона в Узунджово може да има изключително значение за целия регион, тъй като е на по-малко от 2 ч. разстояние от пристанища в Бургас и Александруполис. В близост е до жп гарата в областния град и жп гарата в Димитровград. Изграждането на карго летище и индустриална зона би изиграло ключова роля за разширяване възможностите на бизнеса като бъдат привлечени чуждестранни и български компании за създаване на предприятия и фабрики, както и разкриването на нови работни места. Хасково и Димитровград разполагат с богат потенциал от човешки ресурс.

През територията на областта преминават два ключови трансконтинентални коридори. Първият свързва Западна и Централна Европа с Истанбул и Азия, а вторият - Северна Европа със Средиземноморието, бе подчертано още на огледа. Тези характеристики на терена са част от предпоставките за превръщането му в изключително перспективен индустриален парк.

Засега в селото има един изтребител МиГ-21БИС с борден номер 520. Той е част от Мемориалния комплекс „Нашето летище Узунджово”, който бе открит на 3 декември 2011 г. Поставена е и паметна плоча с имената на загиналите 21 военнослужащи при изпълнение на служебния си дълг и паметник на Георги Бенковски. Комплексът е изграден по инициатива на група бивши военнослужащи от летището начело с полковник от запаса Стоил Костов и  полковник от запаса Видин Ковачев, както и с активното съдействие на местното дружество на СОСЗР „Генерал Стоян Велков”, Министерство на отбраната, община Хасково, Командването на ВВС, военните формирования Граф Игнатиево и Хасково и десетки дарители. Дали авиацията ще се върне в с. Узунджово предстои да видим