Белово отбеляза освобождението си с тържествена проверка (заря)

16.01.2023 г. Белово отбеляза освобождението си с тържествена проверка (заря)

 Otbrana.com

Жителите на град Белово отбелязаха 145-ата годишнина от освобождението на града. Военният духов оркестър и формирования от Съвместното командване на специалните операции (СКСО) се включиха в честванията с тържествена проверка (заря), която се проведе в събота.

Командващ тържествената проверка (заря) бе командирът на 68-ма група „Специални сили“ полковник Цветан Русинов, а почетният строй на представителните формирования бе приет от командира на СКСО и началник на гарнизон Пловдив генерал-майор Явор Матеев, съобщават от формированието.

На този ден преди почти век и половина освободителните войски минават през ледените води на реката и донасят свободата на Белово. За да ги спасят от измръзване, местните жители ги посрещат с греяно вино и запалени огньове. Всяка година традицията се спазва, а в знак на признателност пред подвига на  хилядите руски, полски, румънски, финландски и унгарски войници, взели участие в битките за освобождението на този край, пред паметника на Освободителите се поднесоха венци и цветя.

На тържеството присъстваха кметът на община Белово инж. Костадин Варев, областният управител на област Пазарджик Трендафил Величков, командирът на СКСО и началник на гарнизон Пловдив генерал-майор Явор Матеев, съветникът по сигурност и отбрана на президента на Република България Илия Милушев, народни представители от 48-тото Народно събрание и Европарламента, представители на Българската православна църква и местната власт, кметове на общини и кметства, стопански ръководители от общината, стотици родолюбиви жители и гости на града.

 

Тържествената проверка /заря/ завърши с празнични илюминации.