Честваха 145 години от Освобождението на Пловдив

16.01.2023 г. Честваха 145 години от Освобождението на Пловдив

 Otbrana.com

По традиция, на 16 януари 2023 година пред паметника на капитан Бураго в Дондуковата градина, с тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя бе отбелязана 145-ата годишнина от Освобождението на град Пловдив от османско иго.

Церемонията бе организирана от община Пловдив заедно със Съвместното командване на специалните операции (СКСО) с командир генерал-майор Явор Матеев и участието на военния духов оркестър на СКСО с диригент лейтенант Венцислав Стефанов и комитет „Родолюбие“, съобщават от формированието.

На поклонението пред бюст-паметника на легендарния пълководец присъстваха Областният управител на област Пловдив Ангел Стоев, кметът на община Пловдив Здравко Димитров, командирът на Съвместното командване на специалните операции и началник на гарнизон Пловдив генерал-майор Явор Матеев, общински съветници, кметове на райони, представители на партии, военно-патриотични съюзи и граждани на града.

Битката за Пловдив е последното от големите сражения в историята на Руско-турската война. Освобождаването на Пловдив е важен момент от заключителния етап на тази война, започнал след превземането на Плевен и приключил с подписването на Санстефанския мирен договор.

Капитан Александър Петрович Бураго (1846-1883) получава разузнавателна задача да разкрие началото на организираното от Сюлейман паша оттегляне от Пловдив и начело на 63 драгуни, успяват да влязат в града, да превземат квартал Мараша, хълма Бунарджика и пощата. През нощта на 16 януари 1878 г. изпраща донесение до генерал-лейтенант Йосиф Гурко за заемането на Пловдив.

Капитан Бураго е провъзгласен за почетен гражданин на Пловдив (посмъртно) на 9 ноември 2006 година „за изключителни заслуги в развитието на град Пловдив“.