Направена бе важна крачка в развитието на военната ни авиация

18.01.2023 г. Направена бе важна крачка в развитието на военната ни авиация

Otbrana.com

Потенциалът на развитие на българската авиация се състои в обединението на силните авиационни традиции с модерните технологии на бъдещето. Това заяви президентът Румен Радев на тържественото откриване в Плевен на сградата на Изнесения комплекс за авиационно образование (ИКАО) на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“.

В приветствието си държавният глава заяви, че откриването на комплекса е важна стъпка в развитието на българската авиация и продължение на възстановената през 2020 г. историческа справедливост за функциониране на самостоятелно военновъздушно училище като център за авиационно образование. „Авиацията се превръща неизбежно в призвание за всеки, който свърже живота си с нея. Призвание, в което побеждават само личности с високи морални качества, готови за честта и любовта към България да поставят на заден план своя живот и благополучие. Точно такива личности се изграждат във Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“, което съхранява авиационната култура, дух и традиции“, заяви държавният глава.

Президентът Радев открои всеотдайността на ръководството на Военновъздушното училище, на община Плевен и на редица институции, които са успели да издигнат ВВВУ „Георги Бенковски“ до водещо учебно заведение в системата на висшето военно образование само за три години след връщането на академичната му самостоятелност. Държавният глава посочи, че при подготовката на специалисти са въведени съвременни методи и форми на обучение, като Военновъздушното училище е изградило партньорства с редица висши учебни заведения и институции в страната и чужбина.

Развитието на Висшето военновъздушно училище изисква не само амбиция и всеотдайност, но и инвестиции и подкрепа за изграждане на съвременна учебно-материална база, посочи държавният глава. Румен Радев изрази увереност, че откриването на изнесения комплекс в Плевен ще привлече още повече млади хора и ще допринесе те да усвояват по-уверено сложните авиационни знания и умения.

Президентът Радев връчи свидетелствата за летателна правоспособност на полетен екипаж на първия випуск курсанти от специализация „Летец-пилот“. На ръководството, преподавателите, курсантите и студентите президентът пожела неизчерпаема енергия и с воля и вдъхновение да работят неотклонно за българската авиация и за бъдещето на България.

След тържествената церемония държавният глава разгледа новооткрития комплекс и се срещна с курсанти, студенти и ученици, с които обсъди предизвикателствата в авиационното образование.

(Съобщението е на прессекретариата на президента.)