Тотка Колева – доайенът на жените мобилизаторчици у нас

23.01.2023 г. Тотка Колева – доайенът на жените мобилизаторчици у нас

 Майка е на Живко Колев, чието перо е родило текстове за естрадни звезди като Лили Иванова, Васил Найденов, Силвия Кацарова, Панайот Панайотов, Георги Станчев и много други.

Спирдон Спирдонов

С нея се запознах на професионалния празник на органите по мобилизация на Българската армия – 23 януари. Тя е активен член на Сдружението на офицерите от резерва и запаса  „Клуб  199“. Не крие годините си. Родена е през 1931 г. Дошла в София през 1952 г. от с. Коевци, Великотърновско. На 3 май започва работа във Военното окръжие и така до пенсионирането си през 1990 г. Водила на мобилизационен отчет сержанти и войници от София окръг. Става дума за 40 хиляди души, казва председателят на клуба полковник от запаса Цанко Цанков. И то без компютри. Така на ръка.

Тотка Колева се гордее, че семейството й е от полковници. Има двама сина, двама внука, една правнучка и един правнук. Единият й син е Живко Колев. Да, това е същият Живко Колев, написал над 900 популярни, детски и хумористични  текстове за песни, десетки сценарии за телевизионни шоупрограми и концерти. Създател е на хитовете “Големият кораб минава”, “Междучасие”, “Джалма”, “Болка от любов”, “Сбогом”, “Клоунът”, “Бързаш, няма време”, “Партии любими”, “До последен дъх”, „Охридското езеро”. Един от създателите на трио “НЛО”. Продуцент е на над 30 албума на наши изпълнители.

Благодаря на г-жа Колева, която ми подари албума “100 незабравими български песни“ на нейния син! Пожелахме си на следващия празник пак да си поговорим.