За морското кръщене

24.01.2023 г. За морското кръщене

 Военният научноизследователски и учебен кораб „Св. св. Кирил и Мето-дий“ (НИК 421) пресече Екватора.

Капитан I ранг от запаса Румен Тотев

На 27-ия ден от плаването си НИК 421 пресече екватора в 03:19 часа корабно време на 22 януари (04:19 часа източноевропейско, т.е. българско време). Независимо от преминаването от един в друг часови пояс, командирът на НИК 421 капитан II ранг Николай Данаилов е взел решение след Картахена корабното време до пристигането в Мар дел Плата да не се сменя, с което се превърна в първият военен кораб в историята на българското корабоплаване, пресякъл нулевия паралел. Корабът навлезе в Южния Атлантик, придържайки се към курса си след преминаването край архипелага Кабо Верде на юг-югозапад към аржентинското пристанище Мар дел Плата.

Членовете на екипажа на мостика, в чиято вахта се е случило това, са се поздравили за успешното до тук плаване. Ето някои от техните думи:

Капитан далечно плаване Кирил Маринов, който плава с кораба за подпомагане командира при първото му плаване през океана: „Това е едно удоволствие и изпитание, нещо което рядко се случва в нашето ежедневие.“ Старши матрос Иван Неделчев, рулеви: „Настроението е превъзбудено, тъй като задачите на българските военнослужещи обикновено са съвършено други. За всеки един моряк преминаването на екватора е важно усещане – то е морско кръщене“. Офицерски кандидат Андрей Петров, помощник-вахтен офицер: „Въодушевен съм, тъй като за пръв път досега български военноморски флаг не се е вял в южните ширини“.

По стара моряшка традиция при пресичането на екватора се провежда ритуала „морско кръщение“ на членовете на екипажа, които го правят за първи път. Разбира се, тя бе проведена и на НИК 421 „Св. св. Кирил и Методий“. Церемонията премина с предварително подготвен реквизит и костюми на бака на кораба часове след като плавателният съд премина през нулевия паралел. Моряците спазиха старите традиции и първо приветстваха повелителя на моретата и океаните бог Нептун (в чиято роля влезе к.д.п. Кирил Маринов) и неговата благородна съпруга Амфитрита (в чиято роля влезе машинният боцман мичман Димитър Димитров), докато владетелите заемаха местата си на импровизирани тронове. Всички, които за първи път пресичат нулевия паралел, поискаха разрешение от бога на моретата Нептун. Тогава се случваше същинската част от морското кръщение. За да бъде благословен от Нептун да плава из владенията му, всеки моряк бе „прегледан“ от придворния Ескулап и „обръснат“ от берберина на двора, преди да получи правото да премине през спасителен пояс (символ на прекосяването на екватора) под силна струя морска вода, за да се изправи достоен пред боговете. След успешното преминаване на изпитанието, Нептун им връчи кръщелни свидетелства с новите им имена на морски създания: Сив кит, Рифова акула, Заргана, Косатка, Белуга, Марлин, Риба меч, Морска котка и Лаврак (част от новите морски имена) и заповяда на всички свои придворни помощници – делфини, нереиди и тритони, да оказват помощ и съдействие на славните моряци в случай на нужда. На снимките от кръщенето виждате: Кръщелното свидетелство на Андрей Петров; Тримата главни участници: бог Нептун, благородната му съпруга Амфитрита и придворният Ескулап или берберона на двора (не е посочен в оригинала кой е третия на снимката, налага се да предполагам…); И обща снимка, в която участниците са с весело настроение!!!

 

„Св. св. Кирил и Методий“ плава през Атлантическия океан по пътя си от Варна към о-в Ливингстън в Антарктида за подпомагане на 31-та Антарктическа българска експедиция. Следва второто междинно спиране в пристанището Мар дел Плата, Аржентина, където на борда ще се качат научните работници начело с проф. Христо Пимпирев, ръководител на експедицията. Първото междинно спиране бе в испанското пристанище Картахена в Средиземно море, където бяха взети допълнителни припаси и товари за българския и испанските антарктически лагери.  Очаква се корабът да пристигне в Мар дел Плата в началото на февруари.

 

(Снимките са на Константин Карагьозов, БТА, Атлантически океан. За текста са използвани новините в „Корабния дневник на БТА“ с автор Константин Карагьозов и новините в сайта на ВВМУ „Н.Й. Вапцаров“ с автор капитан III ранг Георги Николов.)