Военната академия с реален принос за героите на днешния ден

17.02.2023 г. Военната академия с реален принос за героите на днешния ден

 Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова благодари за ползотворното сътрудничество при обучението на екипите.

Спирдон Спирдонов

Двата военно-транспортни самолета „Спартан“ от 16 авиационна база, които излетяха на 11 февруари сутринта за летище Адана, Турция, се завърнаха същата вечер с група български спасители на пострадали от земетресението. На летище „Враждебна“ те бяха посрещнати и поздравени от кмета на Столична община Йорданка Фандъкова. Два дена по-късно г-жа Фандъкова беше във Военна академия „Георги С. Раковски“ и специално благодари на генерал-майор Тодор Дочев за подготовката на екипите на „Аварийна помощ и превенция“ към Столична община, с директор Красимир Димитров, като подчерта ползата от обучението за реакция при земетресение.

Нашето сътрудничество със Столична община, във връзка с превенцията и защитата на населението, националното стопанство и критичната инфраструктура  при бедстия, аварии и катастрофи, е с богата история, каза за в. „Българска армия“ началникът на академията. Научноизследователската и учебната дейност в това направление е поверена на катедра „Мениджмънт на извънредните ситуации“ с началник полк. доц. д-р Георги Георгиев във факултет „Командно-щабен“. В магистърските специалности „Защита на населението и критичната инфраструктура“ , включително в изнесеното обучение в Русенския университет „Ангел Кънчев“, се акцентира на знания точно по тези, много актуални днес, въпроси. Интересно е, че тази специалност са завършили голяма част от ръководството на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столична община, като директора Красимир Димитров, Ваня Гръблева и др. Сред обучаемите има и много известни личности  от структурите на МВР и на главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, като Младен Маринов – бивш главен секретар на МВР, вътрешен министър и народен представител. Военната академия има своя принос за подготовката на героите на днешния ден, а именно, ръководителите и членовете на екипите за търсене и спасяване на дирекция „Аварийна помощ и превенция” на Столична община, които взеха участие и реално спасяваха и в момента спасяват стотици животи и подпомагат изпадналите в бедствено положение жители на Република Турция, след катастрофалното земетресение.

През миналата година катедра „Мениджмънт на извънредните ситуации“ разработи и проведе

съвместна щабна тренировка

на тема: Дейност на областния щаб на област София за изпълнение на плана за защита при бедствия след възникване на обща авария в АЕЦ „Козлодуй”, припомня генерал-майор Дочев. Участвали са, като обучаеми, членовете на Областния щаб на област София за изпълнение на плана за защита при бедствия. По време на съвместната щабна тренировка са отработени въпроси, свързани с овладяването и преодоляването на последствията от възникване на обща авария в АЕЦ „Козлодуй”, както и други ситуации.

Оказва се, че взаимодействието и сътрудничеството между Столичната община и Военната академия е много ползотворно и за двете институции. От една страна преподавателите черпят безценни знания и практически опит от ръководителите и от членовете на екипите за търсене и спасяване в градска среда. От друга, ръководителите и членовете на екипите и Щабът за защита при бедствия на общината, провеждат теоретично обучение, тренират своите действия за различни ситуации, чрез симулационната система JCATS, получават методическа помощ по различни въпроси и имат възможност да тестват изпълнимостта на плановете за защита на населението при възникване на различни бедствия, аварии и катастрофи на територията на гр. София.

Какво предстои в близко време?

На преподавателите от катедрата предстоят работни срещи с ръководството на дирекция „Аварийна помощ и превенция” и с членове на екипите за търсене и спасяване, които са участвали в операцията по търсене и спасяване и в доставянето на хуманитарна помощ за пострадалите от земетресението в Република Турция. Целта е да се изучат добрите практики, да се посочат поуките от бедствието и да се набележат мерки за актуализиране на учебните планове и програми на академията. До края на тази година предстои мащабно учение на Столична община и главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в МВР за действие при земетресение, за което от академията очаква покана, както за оказване на методическа помощ, така и за участие на преподаватели. Наред с това продължава обучението на военнослужещи и цивилни лица от държавната и местната власт за защита на населението и критичната инфраструктура при бедствия, аварии и катастрофи.

Разбира се, това сътрудничество, в интерес на сигурността на гражданите, не е от година или две. Преподаватели от катедрата от години оказват методическа помощ и участват в коригирането на плана за защита на населението при бедствия. Техни са разработките и провеждането на не едно съвместно учение със Столична община и главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в МВР, като фиктивните сценарии включват и действия при земетресение. През 2018 г. бе обявено „бедствено положение“ на територията на Столична община след възникнало земетресение с магнитуд от 6.3 по скалата на Рихтер с епицентър 15 километра югозападно от София. Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, като председател на оперативния щаб, бе свикала всички отговорни сектори. По първоначални данни най-тежко бе положението в районите "Овча купел" и "Витоша".  В рамките на учението, което се проведе в академията, бяха взети мерки за провеждане на спасителни и неотложни аварийно-спасителни работи при земетресение, управление на дейности по спасяване, симулиране на провеждането на възстановителни и неотложни аварийно-възстановителни работи.

Пред 2019 г. акцентът е върху действията на структурите от Единната спасителна система при буря и ураганен вятър.  В „Съвместни усилия 2019“ участва и Съветът за сигурност към Министерския съвет. Тогава вниманието бе насочено към създаване на условия за усвояване и прилагане на плана за защита на населението при бедствия, координиране на взаимодействието между щаба на Столична община и Ситуационния център на Съвета за сигурност при Министерски съвет, както и придобиване на умения за използване на стандартните оперативни процедури и организиране на действията при изпълнение на възникналите задачи.

При откриването през 2011 г. на Центъра за “Обучение при извънредни ситуации”в академията, бе посочено, че той е  образец на интегриран сектор за сигурност. Центърът стана факт, благодарение на сътрудничество с Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” към МВР и със средства в рамките на бюджетите на двете ведомства. Мисията му е да повишава подготовката на ръководни кадри от държавната администрация за управление при извънредни ситуации и на специалисти в областта на управлението при бедствия, аварии и екологични катастрофи.

Това, че спасителните екипи на Столична община са подготвени и ще се справят по най-добрия начин в ситуация, като тази в южната ни съседка, стана ясно за пореден път през октомври 2022 г. на

международно учение в Черна гора.

Там те тренираха реакция при земетресение на територията на Западните Балкани. "Екипите се включиха активно и професионално във всички задачи, участваха в повече от 12 тренировъчни локации, където извършиха спасяване на хора по алпийски метод с въжена линия, изваждане на пострадали от високи сгради и крепостни стени", каза тогава директорът на „Аварийна помощ и превенция“ Красимир Димитров. За участието на екипите бе осигурен и самолет „Спартан“, с който бе транспортиран модулът за издирване и спасяване  до летище Тива в Черна гора.

От академията смятат ,че е целесъобразно и в бъдеще да продължи сътрудничеството със Столична община. Да стане традиция провеждането на учения и тренировки, за да се подобри взаимодействието между структурите на общината, министерствата, ведомствата, юридическите и физическите лица за превенция, реакция и защита на населението и инфраструктурата при бедствия.

(Коментарът е публикуван във в. "Българска армия" от 17 февруари 2023 г.)