Танковете ли ще решат войната в Украйна?

24.02.2023 г. Танковете ли ще решат войната в Украйна?

 Полковник проф. д-р Емил Енев, ВА „Г.С.Раковски“

В последните няколко седмици след решението на ръководствата на САЩ, ФРГ и Великобритания да предоставят танкове на Украйна стана актуално да се търси отговор на въпроса: Кои танкове са по-добри - тези, разработени по западна концепция, или тези, разработени по бившата съветска концепция? Анализът на множество публикации в родната преса води до извода, че почти всички търсят отговора на този въпрос на базата на сравнение, което включва: тегло (или бойна маса); бронева защита; маневреност; въоръжение - калибър, скорострелност, брой снаряди и стрелкови боеприпаси в боекомплекта, далечина на ефективното огнево поражение; скорост; наличност на системи за разузнаване, навигация и управление на огъня.

За да сме абсолютно коректни, безпристрастни от гледна точка на военната наука, е необходимо да сме наясно, че войната не е конкурс за красота или състезание по културизъм. Тя не е демонстрация на въоръжение и на това кой разполага с по-ново като дата на производство и по-съвременно като концепция. Има значение само това

кой ще съумее

по-ефективно

да координира

възможностите

на своите въоръжение и личен състав и да доведе тяхното използване до максимална ефикасност. Най-общо критериите, по които могат да бъдат сравнявани танковете, са тегло и габарити и компактност; мобилност; двигател и силова установка; системи за защита; бронева защита; въоръжение и високо технологични системи, които осигуряват живучестта на танка и неговото командване и контрол. Те се декомпозират на свои специфични параметри и показатели, които в рамките на тази статия не могат да бъдат представени в пълен обем.

И все пак, след като вниманието беше насочено към основните критерии, по които могат да се сравняват различните модели танкове, нека направим сравнителен анализ на двете бронирани танкови платформи, за които е най-вероятно да се срещнат на полесражението в Украйна. За да започнем това сравнение, е необходимо да уточним, че тегловата категория на най-новите танкове на НАТО е различна от тази на по-старото поколение западни танкове и всички поколения съветски и руски танкове. Поради това „Леопард 1“ попада в категорията на руските танкове Т-72, Т-80 и Т-90. Последната версия на „Леопард 1 А5" е разработена през 1987 г. Тежи между 40-43 тона в зависимост от версията и годината на производство. Това означава, че мостовете, които са проектирани за съветска техника, ще го издържат. Самият танк се отнася към танковете от второ поколение, предшественици на Т-72, Т-80 и Т-90. Това е танк, разработен през 60-те години, и е приблизителен аналог на съветския Т-62. Въпреки че последната версия на „Леопард -Г след модификация е сравнима с основните базови версии на Т-72 и може би дори на Т-80, тя губи от базовата Т-90. Тези германски танковете са на склад и като цяло тяхното предоставяне на украинската армия няма да повлияе особено на бойните способности на Бундесвера. Най-важното в тях е подходящото тегло за условията на украинските степи.

Няма опасност тези

танкове да заседнат

в калта

или поне тази опасност не е по-висока, отколкото при повечето руски образци. „Леопард -1" е сравним по отношение на проходимостта с руските танкове. Неговите основни характеристики и ТТД дават възможност и мотив на германците да ги изпратят в Украйна. Проблемът с тези доставки е, че те може да се забавят. Машините се съхраняват в складове в продължение на няколко десетилетия, а Германия разполага само с една фабрика за модернизация.

Всъщност, всичко зависи в голяма степен от модификацията на танка. Започвайки с „Леопард VA5" (танкове от тази конкретна модификация трябва да бъдат доставени в Украйна), е необходимо да подчертаем, чете се допълват добре с наличните украински танкове и с пленените трофейни руски танкове. Нивото на развитие на електрониката и управлението на огъня е в пъти по-високо в полза на западните образци. Нещо повече ,,,Леопард 1 А5" ще бъде крачка напред с модернизацията, която вероятно ще им бъде направена след разконсервацията. Така че те все пак ще са по-добри от наличните танкове в украинската армия. Боеприпаси за Леопард" най-вероятно ще трябва да се търсят и доставят от съюзниците на Германия в НАТО.

Защо точно „Леопард", а не „Ейбрамс" или „Чалънджър"? Защото немският танк ще бъде най-масово доставяният в Украйна. Защото е най-икономичен от трите западни опции. Защото е най-иновативен като силова установка и много производители на танкове търсят именно германските двигатели за своите машини. Защото е с гладко стволно оръдие за разлика от британеца и това допълнително би затруднило доставяне на нестандартни за НАТО боеприпаси. Защото не е с газотурбинен двигател.

Ще се появят ли и могат ли да решат Леопардите нещо на украинското бойно поле?

Необходимо е да се подчертае, че никъде в природата не съществуват два Ейбрамса, Леопарда или Т-72 в чист вид. Това е само название на базовата машина, на огромно множество модификации на всяка една от тези бойни платформи. Само Т-72 съществува във видовете Т-72 Б, Т-72 БА, Т-72 Б2 и накрая Т-72 БЗ или Т-72 БМ. Последните две модификации са образци от 2016 г. Развитието, с което се преминава от една към друга модификация, е дълъг път от вида и параметрите на бронята, оръдието и двигателя, разстоянието между ролките, до елементарния датчик за вятъра. Поради това е целесъобразно да се извърши анализ и сравнение на най-масовата и най-съвременна модификация на сравняваните танкове. В конкретния случай това е Т-72 БЗ. Понякога и отчасти той е сравним с Т-90 А и Т-90 М или с Т-80 БВМ. Спрямо тези модели и модификации ще направим сравнение с „Леопард 2-А4"„Леопард 2-А5" и „Леопард 2-А6".

Тук няма да говорим за екзотичните и произведени в няколко десетки бройки „Леопард 2-А7" и Т-14„Армата".

Най-популярната

модификация на

германското

танкостроене е

„Леопард 2-А4“

Именно тя е очакваното попълнение на въоръжените сили на Украйна (ВСУ). В днешни дни той разполага с автономна автоматична система за управление на огъня. За нощни бойни действия се използва термовизионна апаратура германско производство, белег за автономност. По своите базови характеристики „Леопард 2 А 4" съответства на базовата немодернизирана версия на Т-80. Броневата защита на Леопарда се състои от разнородни метални и неметални слоеве броня, с еквивалента дебелина на хомогенна стоманена броня до 80 см в челната част на куполата и предния брониран лист. За сравнение при Т-72 еквивалентът на дебелина на бронята е до 65 см. Тук има и едно друго условие за сравнение. Има ли танкът конструктивно заложена динамична (реактивна) защита, с което продължителността на живот на машините се увеличава значително. Тя защитава и от кумулативни, и от подкалибрени снаряди. При „Леопард 2-А4"не е предвидена конструктивно такава динамична балистична защита. Това въпреки отчетените еквивалентни 80 см броня не ги направи защитени срещу ПТРК от категорията на руския „Корнет". Тези 80 см са достатъчни за защита от по-морално остарели противотанкови системи и за отразяване попаденията на 100 мм, а дори и на 120 мм танкови снаряди, но при условие, че изстрелите са на разстояние по-голямо от 1,5 км. „Леопард 2-А4" няма противодействие на снарядите с уранов сърдечник, с които разполага Т-90 в някои от своите модификации. Никоя от модификациите на Т-2 и Т-80 не разполагат с такива боеприпаси. Поради това да достигнат по-близо до този опасен немски съперник е малко вероятно и доста опасно. Други слаби места на „Леопард 2-А4" са задната част на корпуса и липсата на наклони на челната и страничните части на купола.

Прякото сравнение на флагманите „Леопард 2-Аб" и Т-90ТМ „ Прорьiв" води до извода, че на германския танк може да противостои само тази модификация на руските машини. Именно тя превъзхожда Леопарда по качество на бронева защита и въоръжение. Отстъпва му по прибори за целеуказване, разузнаване и разкриване на целите, средства за информационна осведоменост.

Технологията на модернизация

на Т-90

е по-евтина

и по-ефективна

защото на базовата машина се монтират нововъведения по необходимост, а не комплексно, както е за западните модели.

Това отнема и по-малко време и ресурси, което е преимущество в краткосрочен план. По-малкото тегло и по-ниският силует на машините, произведени в Русия и Украйна, са както преимущество, така и недостатък, свързан с възприемането на танка от гледна точка на потенциална мишена и ергономичност.

Приключвайки този сравнителен анализ може да заключим, че западните или руските танкове не могат да се нарекат оръжия на тоталното превъзходство на едната или другата страна.

Като цяло може да говорим за паритет между модификации¬те на „Леопард 2-А4" сТ-72 БЗ, Т-80 У и базовия Т-90, както и на „Леопард 2-А5"и„Леопард 2-Аб с Т-90 А, Т-72 БЕМ, Т-80 БВМ и Т-90 М. Може да се обобщи, че всяка машина има свои преимущества и недостатъци, които се опитва да компенсира в едно или друго направление. „Леопард 2-А4"е уязвим от ракетно въоръжение и поради това разполага с по-далекобойни термовизионни системи, които му позволяват по-рано да разкрие противника. Т-72 БЗ е по-добре защитен, макар неговата динамична защита да не е най-добрата, но той разполага с нея. Тя го защитава от кумулатив-ните снаряди и противотанковите ракети .,„Леопард 2-Аб" е по-добър от Т-72 БЗ, защото може да се сражава в условията на интензив¬но използване на ПТРК. Неговата броня му позволява да не се притеснява и от дуели с руските танкове. Поради това е по вилно да го сравняваме с Т-90 А, който е негов основен съперник и съвременник, но има по-слаба електроника от германския танк. Т-90 М, от своя страна, изравнява ситуацията с електрониката.

Основна разлика в концепциите на западното и руското танкостроене е изборът на приоритетност на съотношение бронева защита/маневреност/огнева мощ.

При руските танкове

се залага на огневата

мощ и маневреност,

но и двете подлежат на съмнение. В западното танкостроене залагат на бронева защита и огнева мощ (скорост на снаряда, по-качествена стабилизация на въоръжението). Маневреността с оглед на по-високото тегло на западните танкове и техните габарити буди съмнение, но техните двигатели са по-мощни, а налягането, което оказват върху повърхността на придвижване, е почти равно на по-леките руски машини.

А как ще бъдат използвани на бойното поле в украинските степи западните танкове? Всичко зависи от това какви са стратегическите и оперативни намерения на командващите на силите. Голяма е вероятността танковете, които Украйна ще получи от западни доставчици, да се използват за пробив. Обявените и планирани доставки ще бъдат недостатъчни за постигане на желаните ефекти и желано крайно състояние. Поради тяхната специфика

се очаква те да се

използват като

комплекс от бойни

платформи

В този комплекс се очаква да се интегрират не само западните образци танкове с техните стандартни и унифицирани платформи за осигуряване, защита на силите и бойна поддръжка. В такова построение се очаква да бъдат включени и танковете, замислени и изпълнени по старата съветска концепция. Тоест очаква се формиране на смесени бойни редове, създадени от западни и съветски танкове. Например, първи ешелони, съставени от западни бойни машини, а втори ешелони от танкове от типа Т-64, 72,80,90 от различни модификации, намиращи се на въоръжение в армията на Украйна.

Това поражда въпроси, на които трябва да се намери отговор. Когато имаме всички тези различни танкове от различни страни, с различни характеристики как ще се създават мащабни танкови формирования, необходими за пробив? Как тези формирования ще се сглобяват, експлоатират, осигуряват и поддържат? Това е най-сложната задача. В такива условия за всеки модел, за всеки тип техника трябва да се подготвят отделни специалисти.

И това не е толкова по отношение подготовката на екипажите и командния състав. Тук големият проблем ще бъде логистичният, когато се наложи да се доставят резервни части за различни модели, модификации и марки танкове („Леопард"„Чалънджър" „Ейбрамс" и основните украински танкове от съветско време). Тук говорим за горива, смазочни материали, боеприпаси, резервни части и агрегати, течности за поддръжка на хидравлика на скоростна кутия и въоръжение, предпазители, консумативи за оптика и комуникационно оборудване. Както и за подготовка на технически персонал.

В крайна сметка всички по-горе представени разсъждения могат да доведат до извода, че Украйна желае да получи танкове западни образци не само защото те са по-добри като цяло, а защото нейните собствени, от съветско време са на привършване. Не съществува танк и каквото и да е оръжие, което да промени ситуацията в полза на едната или другата страна и да реши изхода на войната. Те могат да дадат само преимущество. Нито една бронирана машина, било то „Леопард", „Ейбрамс", „Чалънджър", „АМХ",„Ариете“, Т-90,„Армата" или други танкове, няма да може да устои на едновременни високо-точни удари на артилерийски системи, реактивни системи за залпов огън, противотанкови ракетни системи, удари от фронтовата, армейската и далечната авиация, т.е. комплексни огневи поражения.

Ще помогнат ли

300 танка на Украйна

да обърне хода на

войната?

Ако се използват правилно от този ресурс - разбира се. Но с оглед на споделените по-горе оценки за ограниченията и логистичните трудности те трябва да бъдат събрани в едно танково формирование. Да бъдат използвани на тесен участък от фронта, в мястото на предполагаемия пробив. Да бъдат използвани през нощта, под прикритието на тъмнината, възползвайки се от превъзходството си в оптика и прицелни устройства, термовизионна апаратура и автоматизирани системи за управление на огъня. Да се използват при създадени предварително благоприятни условия на обстановката. На тези сили са необходими ресурси, поддръжка, логистика, за реализация на формиращи и поддържащи операции и перфектна организация, за да надделеят.

(Статията е публикувана в днешния брой на в. „Българска армия“.)