Военният клуб в Русе представи книгата „Дунавската флотилия“

01.03.2023 г. Военният клуб в Русе представи книгата „Дунавската флотилия“

 Otbrana.com

Във Военен клуб – Русе, бе представена книгата „Дунавска флотилия“(1879-1945), издадена по ръкописа на капитан I ранг Васил Христов, съобщават домакините. Редактор на изданието е дългогодишният служител на военния клуб Красимира Игнатова. Това е своеобразен алманах на историята на Дунавската флотилия, който тепърва ще се надгражда и допълва в близките години. Сред присъстващите бе и директорът на Държавен архив – Русе, Толя Чорбаджиева, която благодари на г-жа Игнатова и на Военния клуб Русе за дарената папка с ръкописа на капитан I ранг Васил Христов, която занапред ще се съхранява при тях.

Чрез книгата „Дунавска флотилия“ (1879-1945) русенският Военен клуб отдава заслуженото на стотиците военни моряци, служили като капитани, лейтенанти, мичмани или просто моряци в Дунавската военна флотилия, защитавали страната и нейната северна граница и свързали живота си с река Дунав.

Специален гост на събитието бе 100 - годишният ветеран от Втората световна война, участник в разминирането на р. Дунав Борис Ташков. Представянето бе осъществено със съвместните усилия на Военен клуб-Русе и клуб на творците „Родолюбие“ към РСОСЗР-Русе при ВК-Русе  в лицето на майор от запаса Евгени Алексиев.