Изграденото до момента на СУТК „Црънча“ може да бъде еталон в НАТО

07.03.2023 г. Изграденото до момента на СУТК „Црънча“ може да бъде еталон в НАТО

 Това каза командирът на Компонентното командване на Специалните операции на Федерална Република Германия Контраадмирал Щефан Плат при посещението си в Специализирания учебно-тренировъчен комплекс

 Otbrana.com

Контраадмирал Щефан Плат, командир на Компонентното командване на Специалните операции на Федерална Република Германия заедно с главния сержант и група офицери от щаба на командването, посетиха Специализирания учебно-тренировъчен комплекс (СУТК) „Црънча“, където бяха посрещнати от командира на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) генерал-майор Явор Матеев, съобщават от формированието.

Работната среща между командирите и щабовете на двете командвания се състоя по инициатива на контраадмирал Плат във връзка с дежурството на Компонентното командване за Специални операции на Силите за отговор на НАТО (NATO NRF SOCC), чиято водеща държава в домейна Специални сили е Командването на специалните операции на Бундесвера.

Пред делегацията бяха представени демонстрация на способности на военнослужещите от Тактическата група за специални операции (ТГрСО), въоръжение, бойна и специална техника и екипировка на Специалните сили на Българската армия.

Брифинг за създаването, развитието, структурата, мисиите и задачите на СКСО беше изнесен от началника на щаба на СКСО, а командирът на ТГрСО, която в момента е в дежурство като част от NATO NRF SOCC от 1 януари тази година, запозна гостите със състоянието, мисията, задачите, готовността и условията за подготовка на групата.

Контраадмирал Плат изказа своето възхищение за големия напредък на българското Съвместно командване на специалните операции с реализираните за много кратък период проекти, свързани с превъоръжаването с бойни бронирани машини, специална екипировка и снаряжение и средства за индивидуална защита, както и множеството сериозни инфраструктурни проекти. „Изграденото до момента на СУТК „Црънча“ може да бъде еталон в НАТО“, отбеляза контраадмирал Плат. Той връчи на генерал-майор Матеев колаж, отразяващ основните елементи на германските специални сили – сухопътни формирования за специални операции, въздушен компонент със собствени летателни апарати и оперативно подчинено морско формирование за специални операции, като подчерта, че съвместността е от първостепенна важност за възможностите на германското Командване на специалните операции.

Генерал-майор Матеев увери германския си колега, че българските Специални сили, както през предходните години, така и в момента се стремят максимално да изпълняват изискванията на НАТО, особено по отношение на декларираните формирования и покриването на стандартите за оперативна съвместимост. През настоящата година определения щабен личен състав и ТГрСО водят адекватна подготовка и поддържат нужната готовност съгласно утвърдените планове.

 „В бъдеще ще се стремим да стигнем нивото на съвместност на германското Командване на специалните операции, като развием и подготвим и въздушен и морски елемент за специални операции“, завърши генерал-майор Матеев.