Подполковник Димитър Колев: Служим на родината със сърцата си

10.03.2023 г. Подполковник Димитър Колев: Служим на родината със сърцата си

 Вратите ни винаги са отворени за мотивирани и добре подготвени специалисти, казва командирът на 301-ви артилерийско- технически дивизион.

Спирдон Спирдонов

В невечерието на 11 март – Ден на ракетните войски и артилерията разговаряме с подполковник Димитър Колев. Той е командир на 301-ви артилерийско- технически дивизион – Ямбол, в състава на Четвърти артилерийски полк. Тази година празникът, който е обявен със заповед на министъра на отбраната от 7 май 1992 година, има по-особено звучене. Навършват се 110 години от падането на Одринската крепост през Балканската война с решителния принос на българската артилерия. Има и още един повод за интервюто.  На 20 март ще бъдат тържествено отбелязани 60 години от създаването на дивизиона. На тази дата през 1963 година се формира отделен ракетен дивизион, чийто наследник е днешното формирование.

-      Г-н подполковник, с какъв дух и мотивация хората в полка посрещат Деня на артилерията и ракетни  войски и предстоящата годишнина на дивизиона?

-      С гордо вдигната глава мога да заявя, че личният състав на 4 АП изпълнява задълженията си с достойнство и чест, и може гордо да посрещне предстоящия празник. Щастлив съм да служа с хора, който отдават цялата си енергия, както за повишаване на професионалните си умения, така и да запазят опита на поколенията славни артилеристи.

-      Какви са пожеланията Ви към тях по повод двата празника?

-      На всички Вас уважаеми колеги, благодаря за високия професионализъм и за отговорността, която демонстрирате по полигоните и учебните полета. И тъй като за нашата работа са необходими не само разум и способности, Ви пожелавам с предстоящия празник да продължите да служите на родината ни и със сърцата си! Желая ви преди всичко здраве, щастие и много късмет на Вас и на вашите семейства и много успехи във всяко отговорно начинание. Уверен съм, и за напред, независимо от трудностите, че ще продължим да защитаваме честта и авторитета на военната професия.  

- Как съхранявате, развивате и предавате традициите на вашите предшественици – славните артилеристи от войните и в мирно време?

- Днес ние се прекланяме пред труда и благодарим на всички командири и целият личен състав, участвал в бойните стрелби през годините, че с високият си професионализъм и чувство за отговорност изпълниха поставените им задачи и ни завещаха достойно минало, с което се гордеем.

Дълбок поклон пред всички, допринесли с професионализма и труда си за утвърждаване името на формированието. Изказвам най – сърдечна благодарност на всички бивши командири, които през годините, наред с грижата по бойната подготовка, особено голямо внимание обръщаха на поддържането, съхранението и експлоатацията на въоръжението и техниката.

- Стрелят ли точно днешните артилеристи от дивизиона? Какво показва участието им в тренировки и учения?

- Дивизионът е превъоръжен с ракетният комплекс 9К79 „Точка “ в началото на 1988 година. Първият проведен пуск с комплекса е през 1989 година, а последният - през 2021 година. И двата са с оценка отличен по време и точност. Това е достатъчно показателно!

- Има ли достатъчно артилеристи в дивизиона, справяте ли се с некомплекта, ако има и при вас такъв?

- Некомплект на офицери има! Както аз така и колегите ми вярваме, че в близко бъдеще това ще бъде променено. Към този момент, макар и с известни затруднения смятам, че се справяме умело с предизвикателствата.

- Разбирам, че вратите на дивизиона с отворени.

- Вратите на формированието винаги са отворени към мотивирани и добре подготвени специалисти!

-      Доволни ли сте от подготовката на младите офицери, които идват от факултета в Шумен? Поддържате ли връзка с преподавателите, които готвят бъдещите ви кадри?

-      Според мен военното училище дава основата на военното образование и едва след разпределението на випускниците по формированията започва тяхната детайлна подготовка. В предвид спецификата на материалната част, подготовката на младите офицери, действително, започва след постъпването им във формированието.

-      Къде стои дивизионът в процесите на модернизацията на артилерията?

-      Темата модернизация е все по – актуална в днешно време. Нужда от нея имат по – голямата част от формированията в състава на Сухопътни войски. Ракетният комплекс „Точка“ е приет на въоръжение през далечната 1974 година, а в Българската армия е на въоръжение от 1988 година. С годините на експлоатация се е доказал, като надеждно и ефективно високо – точно средство за огнево поразяване. Това е от едната страна, а от другата страна е големият период на експлоатация, липсата на резервни части за поддръжката му, както и невъзможността за доставянето им изискват неимоверни усилия от личният състав при експлоатацията му.

-      Следователно модернизацията е наложителна.

-      С оглед на казаното преди малко и виждайки съвременните достижения  от  появилите се нови образци на въоръжение в световен мащаб, то модернизацията е крайно необходима!

-      Какво предстои на дивизиона през юбилейната година?

-      Какво предстои?  На първо място тържествено честване на шестдесетата годишнина от създаването на формированието, участие с бойни стрелби на зенитен полигон „Шабла“ и не на последно място подпомагане на органите на МВР по охрана на държавната граница.

***

Подполковник Димитър Колев е завършил НВУ „Васил Левски“ факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ гр. Шумен през 2002 година, и ВА“Г.С. Раковски“ през 2018 година. Започнал е офицерската си служба във военно формирование 22160 – Казанлък.

В дивизиона е от 1 юни 2003 година. Заемал е длъжностите командир на взвод, заместник командир на батарея, командир на батарея, началник на щаб, и командир на дивизион.

Владее английски език, семеен с две деца.