12-та авиационна база ще празнува на 25 март с открит летателен ден

13.03.2023 г. 12-та авиационна база ще празнува на 25 март с открит летателен ден

 Otbrana.com

С открит летателен ден 12-та авиационна база ще отбележи своя празник и 81 години от началото на летателната дейност на летище Долна Митрополия, съобщават от ВВС-формированието- Авиационното събитие ще се проведе на 25 март 2023 г. (събота) от 10 ч. на летище Долна Митрополия. Поканата е към всички любители и приятели на авиацията.

Вратите за посетители ще бъдат отворени в 9 часа. Пропускателният режим ще се осъществи през Портал № 2, който се намира от източната страна на летището (преди кръстовището в посока Плевен – Гулянци).

Тържествената церемония ще започне в 10 ч., а летателната програма – в 11 ч. Пилотите от 12-та авиационна база ще изпълнят полети със самолети “Pilatus” РС-9М, L-39 “Albatros” и ZLIN 242L. Във времето от 10 до 13 ч. посетителите могат да разгледат изложението на авиационна, самолетообслужваща и специална техника. Всички гости на празника ще имат възможност да влязат в пилотската кабина на самолетите и да си направят снимка за спомен.

В центровете за наземен показ ще бъдат представени различни видове леко стрелково оръжие, височинно оборудване и летателни костюми. Ще могат да се качат и в кабината на противопожарния автомобил „Мерцедес АКТРОС”, както и да разгледат оборудването му. И нещо много важно – входът е свободен!