Пчеларството е вечно училище, казва полковник от запаса Георги Караджов

16.03.2023 г. Пчеларството е вечно училище, казва полковник от запаса Георги Караджов

 Спирдон Спирдонов

Попаднах на 18-ото събрание на пчеларски клуб „Св. Харалампий“ към организацията на СОСЗР в столичния район „Младост“. Помещението е подредено със строга професионална насоченост. Има всичко – и за начинаещи, и за напреднали пчелари. Учредителите, както казва техният председател полковник от запаса Георги Караджов, тилов офицер, служил в –9-та танкова бригада и различни структури на МО и ГЩ, са военни ентусиасти.  На 15 май 2015 г. се събират за общо дело офицерите, сержантите и войниците от запаса полковник Георги Караджов, полковник Недялко Парашкевов, полковник Георги Марин, подполковник Тома Иванов, подполковник Георги Дилчовски, майор Георги Георгиев, капитан Тодор Киров, старшина Любомир Станков, сержант Борислав Ласков, младши сержант Петър Заваринов и редниците Детелин Цветков и Чавдар Ганджулов.

Самият председател започва да се занимава активно с пчеларство след пенсионирането си през 1995 г. Има около 30 пчелни семейства в селото на съпругата си Поповяне, Община Самоков, Цветанка Караджова, която също е член на клуба. Ние сме 26 души, сред нас има и четири дами, уточнява полк. Караджов. Те се грижат за 320 пчелни семейства. Много от тях продължават започнатото от дядовци и родители. Всички са убедени, че пчеларството е върха на пирамидата в опрашването на растенията и изхранването на населението.

Питам полк. Караджов какви други теми обсъждат на събранията си. Категоричен е, че интересът е само към пчеларството. Събират се през зимата, а щом дойде пролетта са при своите любимци пчелите. Наричат ги децата на слънцето. Особен интерес за тях са лекциите на майор от запаса Георги Георгиев, който е бивш учител по математика и бивш председател на Софийските пчеларски дружества. Напълно в синхрон с времето неговата беседа беше на тема „Пролетното развитие на пчелните семейства“. Напълно актуално, до първа пролет оставаше една седмица. Природата е пълна с нектар, пчелите използват само 5 процента от него, останалото се изпарява от слънцето и се измива от дъжда, казва той. И даде конкретни съвети на колегите си. Впрочем в клуба на почит е сръбският полковник от запаса Йова Кантар с неговата книга „Здрави пчели в XXI век“, която наричат Втора пчеларска енциклопедия.  „В кошер с площ 70 кубически сантиметра живеят около 60 000 пчели, една майка, наричана царица и 500-1000 търтея. В него има работа за всички, никой не мързелува, има ред и чистота.  Никой на никого не пречи. Има танци и всичко се прави с микроскопична прецизна точност“, пише сръбският полковник.

Организацията при пчелите е повече от военна, посочва полк. Караджов. Всяка пчела си знае задълженията и ги изпълнява безприкословно, без почивка и сън.  За пчелната майка има свита, т.е. адютанти, които я обгрижват и хранят с най-ценното „майчиното млечице“.  Кърмачки хранят бебетата пчели, санитарките или хигиенистките се грижат за чистотата, архитектите сторят питите, вентилаторките поддържат климатика в кошера на 34-45 градуса, за да се излюпят пчеличките. На входа има охрана и не пуска в кошера пчела, която не знае паролата. Разузнавачките откриват пашата, посоката и разстоянието до нея и го съобщават с езика на танца на пчелите.  В строя имат място още нектаросъбирачки, прашарки, събирачки на прополис и други длъжности.

В последно време ръководството на клуба прави опити да участва в националната програма „Осинови кошер“ – новия домашен любимец. За съжаление, на този етап, желаещи няма. Не е както при кучетата и котките. Усещаме носталгия към пчеларството от преди 1989 г., споделя полк. Караджов. По-старите пчелари си спомнят например, че тогава единият заместник - министър на земеделието задължително е бил пчелар. Освен големите пчелини в ТКЗС и АПК, във всяко войсково съединение и самостоятелен полк имало пчелини от 100 до 150 семейства. През 3-4 къщи в селата можело да се видят по 5-10 пчелни семейства. Така хората не само осигурявали нуждите на фамилиите си, но подпомагали народното стопанство  с пчелни продукти –восък, клей, троптина и др.  За пчеларите не било проблем да поръчат и да вземат  безплатно елитни пчелни майки, качествени отводки, т.е. резервни пчелни семейства, захар и др. от Нектарокооп. Появилата се тогава болест по пчелите „американски гнилец“ е била ликвидирана само за няколко години, дава пример председателят на клуба. През последните години, обаче, държавата забравила за дребните пчелари.

Пчеларството е вечно училище, което трябва да се владее до съвършенство, държи да каже полк. Караджов. И припомня думите на великия Алберт Айнщайн „Ако изчезнат пчелите, човечеството може да просъществува само четири години“. Клуб „Св. Харалампий“ има и такава мисия. Да запази човечеството много повече от четири години!

Събранието свърши. Без да е точка в дневния ред полк. Караджов ми връчи един буркан с мед, с което ме приобщи към клуба.Така че вече се водя пчелар новобранец, който си е купувал мед само от магазина, но приветства ентусиазма и професионализма на запасните и резервистите и на техните съпруги, разбира се. Скоро тръгват към своите любимци. Да им пожелаем успех!