Бригаден генерал Юлиян Радойски награди представители на военно-патриотични организации

16.03.2023 г. Бригаден генерал Юлиян Радойски награди представители на военно-патриотични организации

 Otbrana.com

На празника на гарнизон Плевен – 16 март, бяха отличени представители на Военния клуб и на военно-патриотичните организации. Със заповед на началника на гарнизона бригаден генерал Юлиян Радойски с грамоти бяха наградени Ралица Лазарова, главен експерт във Военния клуб, членовете на СОСЗР полковник от запаса Ванко Халачев, полковник от запаса Васил Жилевски, полковник от запаса Петър Петров и старшина от запаса Богомил Христов. Сред удостоените бяха още майор от запаса Тошко Кирилов от СВВБ, Симеонка Петрова и Николай Костов от дружество „Военноинвалид“ и Слави Ангелов от СВНВУ, съобщава Илиян Христов, председател на дружество „Военноинвалид“.

От името на Военния клуб и военно-патриотичните оргнизации бе връчен поздравителен адрес на бригаден генерал Юлиян Радойски с пожелания за здраве и успех на действащото войнство в гарнизона. Преди повече от век, нашите деди от славната Девета пехотна Плевенска дивизия тръгват по бойните пътища на Балканската война. Водят битки, търпят лишения, побеждават, гинат далеч от родината, за да я има нея – майка България! На този ден – 16 март , преди 110 години , Четвърти пехотен плевенски полк бележи славна победа в боевете при Акалан в Балканската война. Тази дата е възприета като празник на полка и Плевенския гарнизон. Уважаеми дами и господа офицери, сержанти, курсанти, войници и цивилни служители от гарнизон Плевен, пожелаваме Ви крепко здраве, сили и дръзновение на Вас и Вашите семейства, носете службата с чест и достойнство и нека не забравяме, че всички ние сме длъжни да пазим, помним  и съхраняваме заветите и паметта на нашите предци, тяхното наследство и да го предаваме на нашите наследници, за да я има България!“, се посочва в адреса.

На празника венци и цветя бяха поднесени пред паметника на славната Девета пехотна Плевенска дивизия и беше отдадена почит на героите.