Премиерът Николай Денков: Специалните сили се представиха чудесно

28.06.2023 г. Премиерът Николай Денков: Специалните сили се представиха чудесно

 Бъдещето ни е да се интегрираме здраво с нашите съюзници, за да гарантираме общата ни сигурност, каза министърът на отбраната Тодор Тагарев, след като наблюдава демонстрациите на полигон „Црънча“.

Спирдон Спирдонов

Бъдещето ни е да се интегрираме здраво с нашите съюзници, за да гарантираме общата ни сигурност, каза министърът на отбраната Тодор Тагарев, след като наблюдава демонстрациите на полигон „Црънча“.

Силите за специални операции се представиха чудесно във всеки един от елементите. Това каза министър-председателят Николай Денков, след като наблюдава демонстрации на специализирания учебно-тренировъчен комплекс „Црънча“,  които са в рамките на учението на Специалните сили на Българската армия „Stealth Dagger – 23“. Там където има ясни проекти в полза на армията, ще бъдат финансирани, посочи още той. Нашата армия, която подкрепяме техническо и кадрово във всяко отношение, трябва да бъде достойно включена в общите сили на НАТО, заяви премиерът, след като получи плакета на Съвместното командване за специални операции (СКСО) от неговия командир генерал-майор Явор Матеев. Припомни и познатите думи, че който не храни своята армия, храни чужда.

На полигона  бяха още министърът на отбраната Тодор Тагарев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, народният представител и член на Комисията по отбрана Христо Гаджев, командирът на Командването на силите за специални операции на НАТО генерал-лейтенант Антонио Флетчър,  командирите на командванията за специални операции на САЩ в Европа, Полша, Румъния и Италия, висши офицери, представители на местната власт, на Съюза на българските парашутисти начело с полковниците от запаса Сирмо Сирмов и Стефан Гълъбов, на СОР „Атлантик“ с председател полковник от запаса Вилис Цуров, на Фондация „Български ВВС“ с председател бригаден генерал от запаса Спас Спасов и на други военно-патриотични организации.  Гостите видяха част от способностите на Съвместното командване на специалните операции (СКСО). Те наблюдаваха инфилтриране и ексфилтриране на оператори от Специалните сили по различни способи. Представени бяха тактики, техники и процедури по водене на разузнаване, провеждане на директни действия по задържане на лидери и неутрализиране на паравоенни формирования.

Споделяйки впечатленията си, министър Тагарев каза, че е изненадан от взаимодействието на български, американски и румънски военнослужещи в малки екипи и как са отработили всички процедури за действие. Този напредък той определи като впечатляващ. Бъдещето ни, подчерта министърът, е да се интегрираме здраво с нашите съюзници, за да гарантираме общата ни сигурност.

Кога България и Румъния ще станат център на Регионалното командване на Силите за специални операции, бе въпросът по време на брифингите. Има планове за още по-добро структуриране на взаимодействието, работим по този въпрос, каза министърът на отбраната. Този въпрос има по-широк контекст, отбеляза началникът на отбраната. През последната година, продължи той, работим усилено по планирането в НАТО и колективната отбрана в специфични райони, което е новото, с оглед на променената среда на сигурност. Когато говорим за групиране, каза адмирал Ефтимов, се обсъждат не само България и Румъния по отношение на Регионалното командване на специалните сили, но и многонационална дивизия, щаб на многонационална дивизия у нас, което е ярък ангажимент и демонстрация на нашия ангажимент към колективната и национална сигурност. Всички тези аспекти, допълни той, се обсъждат, претеглят се ресурсно, за да можем да предложим една балансирана структура, която работи ефективно и ефикасна. „Оптимист съм за това, което предстои да направим заедно в изграждането на способности. България е изправена пред същите опасности, пред които и НАТО“, каза генерал-лейтенант Антонио Флетчър.

Премиерът Николай Денков: Специалните сили се представиха чудесно

Бъдещето на Българската армия, в частност на Силите за специални операции, чийто командир съм, е в развитието на все по-големи оперативни способности и то абсолютно интегрирани в силите на НАТО, заяви генерал-майор Явор Матеев. И подчерта необходимостта от оперативни съвместимост на Силите за специални операции. В този контекст на мисли, продължи той, нашите усилия ще бъдат насочени към отговор на новите предизвикателства, които стоят пред нас. Подготовката и сертифицирането на силите по стария модел завършва тази година за силите, които ще бъдат в дежурство през 2024 г. След това започва подготовката по новия модел при преминаването на регионален принцип за използване на силите. В този смисъл са и плановете на НАТО за създаване на Регионално командване на специалните сили от България и Румъния. С реализирането на 1-2 важни проекта и леко увеличение на личния състав Силите за специални операции на Българската армия са готови да поемат това предизвикателство и да изпълнят поставените задачи, каза генерал-майор Матеев. „За нас посещението тук на генерал Флетчър, на министър-председателя, на министъра на отбраната, на началника на отбраната точно в този момент, когато е преминаването на единия модел на силите към друг е едно голямо задължение и отговорност. Ние разбираме, че пред нас стои огромна работа този личен състав, който е зад мен и всички останали от командването са амбицирани и са готови да извършат ида изпълнят”, посочи още командирът на СКСО.

Инфилтрирането по време на демонстрациите се извърши с парашутни скокове от самолет „Спартан“ на височина от 400 метра и по способа „Бързо въже“ от хеликоптер Ми-17 на българските ВВС. След отразяване на атаката на противостоящите сили, ексфилтрирането бе  посредством хеликоптер „Ми-17” по способа „Външен товар“. Осигуряването на групата бе с Ми-24.

Щурмови групи бяха използвани за проникване и задържане на сепаратисти. Операцията се проведе с използването на бронирани автомобили Тойота. След задържането на резерва на отдалечен рубеж се намесиха Сили за бързо реагиране  с три тежко бронирани автомобила с куполни картечници и с въздушна огнева поддръжка от хеликоптер Ми-24. Медицинската евакуация на ранените бе извършена с бронирана линейка Форд.

Тим за специални операции получи задача да устрои засада и задържи лидера на противостоящите сили, който се придвижваше с автомобил по пътя Црънча – Дебръщица. Това стана с внезапни тактически действия по неутрализиране на охраната, осигуряване на периметъра и извеждане на обекта от автомобила. В групата беше включен и екип с куче за задържане.

Демонстрациите на способности продължиха с парашутни скокове от 1200 метра височина на военнослужещи с националните флаговете на Република България,  Румъния и САЩ, както на НАТО и СКСО. Имаше и упражнения по динамична стрелба на къси и пределно къси дистанции.

В рамките на тактико-специалното учение „Stealth Dagger – 23“ се оценяват бойните способности на Тактическа група за специални операции по стандартите на Съюзното командване на НАТО по операциите. Тактическата група за специални операции е от състава на формирование от усилените Сили за отговор на НАТО.

Сертификационното учение се провежда в периода 19 – 30 юни 2023 г. на територията на Централна и Източна България и основните тренировъчни центрове на Специалните сили. В него участват формирования, сили и средства от състава на Съвместното командване на специалните операции, летателни средства, екипажи и инженерно-технически състав от състава на Военновъздушните сили, както и формирования и щабен личен състав от Специалните сили на САЩ и на Румъния.